2023. december 8., 14:40

Čaputová nem zárta ki, hogy Alkotmánybírósághoz fordul a Különleges Ügyészi Hivatal ügyében

Zuzana Čaputová államfő nem zárta ki, hogy a Különleges Ügyészi Hivatal (ÚŠP) megszüntetésével kapcsolatban élni fog vétójogával vagy Alkotmánybírósághoz (ÚS) fordul, közölte pénteken az államfő.

Zuzana Čaputová
Fotó: TASR

Zuzana Čaputová bírálta a kormánykoalíciót, amiért rövidített jogalkotási eljárásban fogad el törvényjavaslatokat, és azokat szakmailag nem vitatja meg másokkal.

Az államfő szerint a Különleges Ügyészi Hivatal megszüntetése egyértelmű jele annak, hogy a politikai hatalom szándékosan beleavatkozik az ügyészség működésébe.

Čaputová szerint a a javaslatban nincs valódi indok arra, hogy a jogalkotási eljárást rövidített eljárásban kell lefolytatni, ezért a kormány érvelése helytelen. A kormány ugyanis arra hivatkozik, hogy a módosítást rövidített eljárásban kell elfogadni.

„Jogrendünk előírja azokat az indokokat, amelyeket a javaslat benyújtójának meg kell adnia, és amelyek alapján a javaslat benyújtója a gyorsított jogalkotási eljárásban eljár" - jegyezte meg Čaputová. Véleménye szerint a koalíció által felhozott érvek nem indokolják az ilyen eljárást.

Változik a társadalomellenes tevékenységet bejelentő személyek státusza is, ami Čaputová szerint gyengíti az emberek védelmét. Úgy véli, hogy ez elriasztja az embereket a korrupció bejelentésétől.

„Úgy vélem, hogy a rövidített jogalkotási eljárás keretében elfogadott ilyen jelentős változások ellentétesek a jogállamisággal [...] Ez elég ok arra, hogy letérjünk a rövidebb útról” – közölte.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.