2023. július 12., 19:01

Čaputová még a héten találkozik Ivan Šimko belügyminiszterrel

Zuzana Čaputová államfő még a héten találkozik Ivan Šimko belügyminiszterrel, hogy a közösségi hálón közzétett bejegyzéséről és a Hamran István országos rendőrfőkapitánnyal kialakult nézeteltéréséről beszéljenek. Az államfő ezután foglal állást az ügyben – Čaputová erről a vilniusi NATO-csúcson nyilatkozott szerdán.

Zuzana Čaputová
Fotó: TASR

„Tudomásom van az ügyről, és egyáltalán nem örülök. A belügyminiszter kijelentését szerencsétlennek tartom, főleg ami a bűncselekmények kivizsgálásának esetleges politikai ellenőrzését illeti. Ezt teljes mértékben helytelennek tartom” – mondta az államfő, hozzátéve, semmi ilyesmi nem következik a Btk.-ból.

Šimko a közösségi hálón múlt héten azt írta, a rendőrségnek politikai ellenőrzés alatt kell állnia, és számára nem teljesen világos, ki mit ért az alatt, hogy szabad kezet kell adni a rendőrségnek, és ilyesmi nem vonatkozhat még a belügyminiszterre vagy a rendőrfőkapitányra sem, őket is köti az alkotmány és a törvények.

Hamran is kifogásolta a belügyminiszter kijelentését, és sajtóértesülések szerint nem zárta ki, hogy lemond. Šimko kijelentette, Hamran dönti el, hogy marad-e a posztján, de ő „felkészül minden eshetőségre”.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.