2024. január 1., 13:42

Čaputová: Igazságra és több szeretetre van szükségünk

Szlovákia fejlődésének egyik legnagyobb akadálya a kulturáltság hiánya, különösen a politikában, és sok a társadalmi konfliktus is – fogalmazott újévi beszédében Zuzana Čaputová köztársasági elnök. Az államfő egyúttal emlékeztetett, hogy a választás nem változtathatja meg a demokratikus értékeket.

Zuzana Čaputová
Fotó: TASR

Az államfő úgy véli, a kulturálatlanság és a konfliktusok miatt döntenek úgy sokan, hogy nem maradnak Szlovákiában, illetve ez az, ami sokakat visszatart attól, hogy hazatérjenek. Rámutatott, hogy egyre inkább az ellenségeskedés jellemzi a közéletet, ami a hétköznapi kapcsolatokra is rányomja a bélyegét.

 A durvaság, a közönségesség és a hazugság nem az erő, hanem a gyengeség jele. Az igazi erő a higgadtságban rejlik, a legnagyobb erő pedig az, ha az ember képes uralkodni magán"

 – szögezte le Čaputová.

Az államfő emlékeztetett arra, hogy a választásokkal nem változik meg a társadalom, és nem változhatnak meg azok a demokratikus értékek sem, amelyeken a társadalom alapul.

Ha pedig az alapvető változás a cél, azt feltétlenül alapos elemzésnek és őszinte eszmecserének kell megelőznie. Az államiság építéséhez értékfolytonosságra van szükség. Nem csupán a szavak szintjén, hanem ténylegesen"

- mondta a köztársasági elnök.

Čaputová az alkotmányos, demokratikus értékek védelmére és érvényesítésére szólított fel beszédében, és hozzátette, védelmezni kell azokat az intézményeket is, amelyek a demokrácia működéséhez szükségesek. Az államfő szerint ilyenek a bűnüldöző hatóságok, a szabad sajtó és a civil szervezetek.

Tegyük mindezt továbbra is tisztelettudóan és tisztességgel. Hogy a harc hevében is képes legyen mindenki tisztán gondolkodni, hogy ne maga a harc legyen a fő cél azok helyett az értékek helyett, amelyeket meg akartunk védeni"

- mondta az államfő, és hozzátette, az államiság építése és megszilárdítása mindannyiunk kötelessége.

Čaputová felhívta a figyelmet azokra az aktív emberekre és civil szervezetekre, akik, amelyek régóta dolgoznak a szociális ellátás, az oktatás, a környezetvédelem vagy a kisebbségi jogok előmozdítása terén. Emellett az emberek számíthatnak az önkormányzatokra is, amelyek szerinte ismét bizonyították, hogy életképesek, felkészültek, és a változások idején is az állam stabil elemeiként működtek.

Az elnök asszony beszédében az olyan emberek megsegítésére szólított fel, akik önhibájukon kívül nehéz helyzetbe kerültek, továbbá arra, hogy figyeljünk oda a fiatalokra.

Biztonságos iskolákat kell kialakítanunk számukra, működőképes nyugdíjrendszert, fenntartható államháztartást kell rájuk hagynunk, és ami a klímaváltozás okozta krízist illeti, nem szabad bizonytalanságban tartanunk őket"

 – tette hozzá Čaputová.

A köztársasági elnök elmondta továbbá, hogy a demokrácia jellemzője a véleménycsere képessége és a kulturált kommunikáció, a többi ember tiszteletben tartása, még akkor is, ha más véleményen vannak. „Bármilyen patetikusan hangozzon is: igazságra és több szeretetre van szükségünk" - jegyezte meg a köztársasági elnök.

Mindenkinek kedvesebbnek, megértőbbnek kell lennie, akkor is, ha nem értenek egyet.

Nem fenyegetettséget, hanem az összetartozást kell érezniük az embereknek, biztonságban kell érezniük magukat a közösségükben, a környezetükben, hogy képesek legyenek egyesíteni képességeiket és erőiket"

- fogalmazott Zuzana Čaputová.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.