2023. november 8., 15:53
Frissítve: 2023. nov. 8. 16:30

Beszólt Blahának, elkezdte államfői kampányát Pellegrini?

Kedden (november 14.) kerülhet sor a Ľuboš Blaha (Smer-SD) parlamenti alelnök leváltásáról szóló rendkívüli ülésre – jelentette ki Peter Pellegrini (Hlas-SD) házelnök.

Peter Pellegrini
Fotó: TASR

A jövő héten szavazhat a parlament a kormány programnyilatkozatáról is.

Nyilván senki sem várja, hogy a kormánypártok első dolga az lesz, hogy titkos szavazáson leváltják a parlament kormánypárti alelnökét. Az más kérdés, hogy sikerül-e megnyitni a rendkívüli ülést

– mondta.

Blahát azért akarja leváltani az ellenzék, mert parlamenti irodájában leakasztotta a falról Zuzana Čaputová államfő portréját és Che Guevara képét tette a helyére, továbbá eltávolította az Európai Unió zászlaját, és erről videofelvételt tett közzé. Pellegrini gyerekesnek és kínosnak tartja Blaha tettét.

Elmondta, Blaha megkereste, és hibának, valamint nem túl szerencsének nevezte a történteket.

Blaha leváltását a KDH kezdeményezte, a rendkívüli ülés összehívása érdekében 40 képviselői támogató aláírást gyűjtött az ellenzék körében. Blaha viselkedését dehonesztálónak tartja, és bírálja, hogy a köztársasági elnök fényképének helyére egy külföldi kommunista rezsim legradikálisabb megtestesítőjének a portréját rakta ki.

Zuzana Čaputovánál járt Peter Pellegrini

Peter Pellegrini (HLAS) elutasítja azokat a kijelentéseket, amelyek megkérdőjelezik Szlovákia európai uniós tagságát.

Elutasítok minden olyan beszédet, amely megkérdőjelezné uniós tagságunkat, különösen akkor, amikor jövőre csatlakozásunk 20. évfordulójáról emlékezünk meg

– hangsúlyozta Pellegrini.

Pellegrini nem zárta ki, hogy indul az államfőválasztáson, de még nem döntött

Peter Pellegrini nem zárta ki, hogy indul az államfőválasztáson, de a végleges döntést még nem hozta meg.

„Nincs még végleges döntés sem a részemről, sem a Hlas-SD részéről” – mondta szerdai sajtótájékoztatóján, hozzátéve, ha megszületik a döntés, tájékoztatják a nyilvánosságot.

Az államfőt közvetlenül választja a lakosság 5 évre. Államfőjelöltet 15 parlamenti képviselő állíthat, a polgári jelölteknek 15 ezer támogató aláírást kell összegyűjteniük. A jelölést legkésőbb a választás hivatalos kihirdetését követő 21. napon kell leadni a parlament elnökének.

Zuzana Čaputová államfő megbízatása 2024-ben telik le, nem indul újra a posztért. Egyelőre Ivan Korčok és Ján Kubiš jelentette be indulását, mindketten karrierdiplomaták, korábban a külügyminiszteri posztot is betöltötték. Korčok már összegyűjtötte a 15 ezer aláírást. Štefan Harabin volt bíró is elképzelhetőnek nevezte, hogy indul az elnökválasztáson. 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.