2023. május 9., 16:46

Besokalltak a vádlottak: Kracina tagad, Dragič szabadlábra helyezését kéri

Dušan Kracina tagadja, hogy részt vett az ügyészek meggyilkolásának előkészítésében. „Semmi olyan nem történt, amivel vádolnak" - mondta kedden a bazini Speciális Büntetőbíróság szenátusa előtt.

ügyészgyilkosság Dušan Kracina, Darko Dragič
Fotó: TASR

„Soha nem követtem Žilinkát, és nem tettem semmi olyat, ami a meggyilkolására irányult volna" - mondta. Hangsúlyozta, hogy senkivel sem vette fel a kapcsolatot ebben az ügyben.

A vádlott kihallgatása után, délután az ügy további iratait olvassák fel, valamint kihallgatják Alena Zsuzsovát és Marian Kočnert. A bizonyítás lezárása után a záróbeszédek következnek.

Dragič szabadlábra helyezését kérte a bíróságtól

Az ügyészek meggyilkolásának előkészítése ügyében vádolt Darko D. szabadlábra helyezését kérte a bíróságtól. A szenátus előtt hangsúlyozta, hogy már két éve előzetes letartóztatásban van.

Azt állította, egyetlen tanúvallomás alapján emeltek vádat ellene, amelynek valóságtartalmát más bizonyítékok cáfolták.

Iľja Weiss vallomásáról van szó, aki korábban azt mondta a bíróságon, hogy neki kellett beszereznie a vádlott számára egy lopott autót. Közölte, hogy végül nem adta át az autót, mert Darko Dragič nem fizetett neki. A kocsit Maroš Žilinka jelenlegi főügyész tervezett meggyilkolása során akarták használni. „Iľja Weiss találta ki az egészet, amit mondott" - hangsúlyozta a vádlott. A bíróság még nem döntött Darko Dragič szabadlábra helyezésre vonatkozó kérvényéről.

Dušan Kracinán kívül további három személy - Marian Kočner, Alena Zsuzsová, és Darko Dragič - ellen emeltek vádat Maroš Žilinka jelenlegi főügyész, Daniel Lipšic jelenlegi különleges ügyész és Peter Šufliarský volt főügyészhelyettes meggyilkolásának előkészítése miatt. Szabó Tamás ügyét külön eljárás keretében tárgyalták, a bíróság bűnösnek találta. A vádirat szerint Žilinka és Lipšic megölésére 2017 őszén adott megbízást Marian Kočner, Šufliarský likvidálására körülbelül egy évvel később. Ezzel az üggyel együtt tárgyalja a Speciális Büntetőbíróság a 2018 februárjában történt Kuciak-gyilkosságot, amelyben Marian Kočnert és Alena Zsuzsovát vádolják.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.