2020. június 18., 15:11

Azonnal állítsák le a Beneš-dekrétumon alapuló jogfosztásokat! – Reagálnak a magyar pártok

A lapunk és portálunk által egy évvel ezelőtt megnyitott témára reagáltak a magyar pártok. A Szlovák Földalap kezdeményezésére több millió euró értékű ingatlant akar elkobozni az állam egyes személyektől, mégpedig azzal az indokkal, hogy a jogosultak felmenői magyar nemzetiségűek voltak és ezért a Beneš-dekrétumok értelmében földjeiket a tulajdonosaiktól már korábban el kellett volna kobozni.

A Magyar Közösség Pártja

ezt az eljárást mélységesen felháborítónak és elfogadhatatlannak tartja, különösen annak fényében, hogy nem az első ilyen esetről van szó. Egy korábbi esetben az Állami Erdőgazdaság kezdeményezte a jogfosztást, amellyel kapcsolatban szlovákiai bírósági per van folyamatban. Ez utóbbival kapcsolatban viszont az Emberi Jogok Európai Bírósága jogsértést állapított meg.

Az ügyben csupán a tervezett autópálya alatti keskeny sávban található ingatlanokról van szó, de ez is jól mutatja, hogy

a felvidéki magyar embereket, végső soron a magyar közösséget, milyen hatalmas értékű vagyontól fosztotta meg az állam a kollektív bűnösség elve alapján, anélkül, hogy később bármiféle kártérítést nyújtott volna számukra.

Az állami szervek eljárása szembe megy azzal a korábban hangoztatott hivatalos állásponttal, miszerint a Beneš-dekrétumok már csak a történelem része és ma már nem képezhetik jogfosztó döntések alapját.

A kormányhoz és az illetékes miniszterhez fordulunk, hogy az ügyben intézkedjenek és hangsúlyosan felszólítjuk a Szlovák Földalap néhány napja hivatalba lépett új vezetőségét, hogy alapos leltárt készítve vizsgálja meg az előző vezetések minden olyan eljárását, amelyek keretében a Beneš-dekrétumok alapján kezdeményeztek vagyoni jogfosztást és intézkedjenek a folyamatban levő eljárások haladéktalan leállításáról, illetve a jogfosztással lezárult eljárások következményeinek utólagos felszámolásáról, beleértve az érintett tulajdonosoktól való bocsánatkérést is. 

Az Összefogás

levélben kéri a miniszterelnököt és a földművelésügyi minisztert, hogy állítsa le az igazságtalan vagyonelkobzási eljárásokat, a Szlovák Földalap ugyanis a Beneš-dekrétumokra hivatkozva több millió euró értékű telkeket akar kisajátítani, melyek az épülő pozsonyi körgyűrű, a D4-es autópálya alatt vannak.

Az Összefogás határozottan tiltakozik az állami szervek eljárása ellen és levélben keresi meg a miniszterelnököt és a földművelésügyi minisztert, hogy állítsa le az SPF által kezdeményezett elkobzási eljárásokat. A Beneš-dekrétumok nem adhatják jogalapját a vagyonelkobzásnak, hiszen szembemennek minden európai uniós jogszabállyal és alapelvvel, sőt az alapvető emberi jogokat is sértik.

Szemtanúi voltunk annak, hogy korrupt politikusok és oligarchák degeszre tömik zsebeiket az autópálya-építések földügyleteiből, most pedig a kisemberek kisemmizésébe fognak, hogy egy 75 éve hozott, a kollektív bűnösség elvét jogalapul vevő határozat alapján megfosszák őket tulajdonuktól. Ez a XXI. században nemcsak hogy megengedhetetlen, de az egyik leggroteszkebb szlovákiai ügy, és szinte hihetetlen, hogy hosszú időn keresztül titokban sikerült tartani a tervét. Igor Matovič kormányfő július 2-án találkozott a magyarság képviselőivel, ahol hangsúlyozta: A múltat nem mi írtuk, a jövő viszont a kezünkben van. Éppen itt az ideje tehát, hogy egymást tisztelve végre partneri párbeszédet kezdeményezzünk, ezért levelet írunk a miniszterelnöknek, amiben követelni fogjuk, hogy a hasonló ügyeket állítsa le. A jogállamiságot nem csak a Kočner-féle maffiózók, de a hasonló esetek is veszélyeztetik

– nyilatkozta Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke.

Annak ellenére, hogy a szlovák parlament 2007. szeptember 20-án, az SNS javaslatára megszavazta a dekrétumok sérthetetlenségét,

az elmúlt tíz év közbeszédében és a médiában igyekeztek minden eszközzel meggyőzni a közvéleményt arról, hogy a Beneš-dekrétumokon már vastagon ül a por.

Most azonban ismét szembesítenek vele, hogy a kollektív bűnösség, s a vele indokolt vagyonelkobzások ügye nem oldható meg egy bocsánatkéréssel,

hiszen látjuk, hogy csontvázként még ma is potyognak ki ilyen égbekiáltó ügyek a szekrényből.

Megosztás
Címkék