2022. október 11., 17:54
Frissítve: 2022. okt. 12. 14:01

Az ukrajnai háborúról és az energiaválságról egyeztettek a V4 államfői

Kedden Pozsonyban tárgyalt a szlovák, a magyar, a lengyel és a cseh államfő.

Andrzej Duda, Zuzana Čaputová, Miloš Zeman, Novák Katalin
Fotó: MTI / Bruzák Noémi

Zuzana Čaputová szlovák, Miloš Zeman cseh, Andrzej Duda lengyel és Novák Katalin magyar államfő a szlovák V4-elnökség keretében egyeztetett az ukrajnai háborúról és az energiaválságról. 

Közösen elítélték az Ukrajna elleni orosz agressziót. Čaputová Novák Katalinnal egyetértésben hangsúlyozta, a konfliktus lezárásához igazságos békére van szükség.

Miloš Zeman a nukleáris háború veszélyére hívta fel a figyelmet.

Čaputová kiemelte, az energiaválság megfékezésére közös európai megoldásokra van szükség. Andrzej Duda szerint a háborús bűnösöket meg kell büntetni. A lengyel államfő az energiaválság kapcsán megjegyezte, fontos a közép-európai régió államainak együttműködése, az energiahálózatok összekapcsolása. Duda utalt rá, hogy a jövő héten a NATO rendkívüli egyeztetést tart.

Mindenki úgy segít, ahogy tud

Az államfők nem látnak problémát abban, hogy Magyarország a V4-es partnereivel ellentétben nem nyújt közvetlen katonai támogatást Ukrajnának.

Duda megjegyezte: mindenki úgy segít, ahogy tud. Zeman szerint a V4-eket összeköti, hogy mindannyian nagy segítséget nyújtottak az ukrajnai menekülteknek.

A magyar államfő szerint a visegrádi négyeknek van közös mondanivalója Európa és a világ számára. "Együtt erő vagyunk, szerteszét gyengeség" - mondta a magyar köztársasági elnök visegrádi államfők pozsonyi csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatóján.

A mielőbbi igazságos béke a cél, s hogy Európa a béke szigete maradhasson - hangsúlyozta. Elmondta továbbá, hogy a megbeszélés témája volt az ukrajnai háború, a menekültek megsegítése, az energiahelyzet, az energiafüggetlenség megteremtése, az Északi Áramlat gázvezetékek elleni közelmúltbeli támadások, az atomenergia létjogosultsága és a tömeges illegális migráció is.

Novák Katalin kiemelte, az illegális migráció továbbra is fenyegető probléma, a kérdésben együttműködésre van szükség a közép-európai államok között.

A magyar államfő elmondta, hogy a tanácskozás résztvevői elítélik Ukrajna, azaz egy szuverén független ország fegyveres megtámadását, a putyini agressziót, valamint a civilek elleni támadásokat.

Zeman elnök hangsúlyozta, hasznos és fontos a V4-es együttműködés, szívesen látná, ha Szlovéniával bővülne az országcsoport.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.