2021. október 8., 11:35
Frissítve: 11:50

Indul a rendőrség megtisztítása, az új főkapitány fontos személyi változásokról beszélt

A szlovák rendőrséget az elmúlt hónapokban számos botrány rázta meg. A frissen kinevezett, jelenleg még csak megbízotti státuszban lévő rendőrfőkapitány, a magyar származású Hamran István azért állt a nyilvánosság elé, hogy tisztázza a NAKA nyomozóival kapcsolatban felmerült vádakat.

hamran istván
Fotó: TASR/AP

Hamran rögtön a sajtótájékoztató elején leszögezte, egyértelműen kiáll a NAKA megvádolt nyomozói mellett. Nem véletlen, hogy nem függesztette fel a pár héttel ezelőtt őrizetbe vett rendőrtiszteket, ugyanis erre

nem volt semmi ok.

A négy nyomozó, Ján Čurilla, Pavol Ďurka, Štefan Mašin és Milan Sabota már újra munkába is állt. Harman úgy fogalmazott, miután a bíróság nem találta megalapozottnak az ellenük felhozott vádakat és kiengedte őket a vizsgálati fogságból, "duplán nincs ok arra", hogy a nyomozók ne folytathassák munkájukat. 

Tolvajoknak, maffiózóknak bélyegezték őket. (...) Sokatmondó, hogy a bíróság úgy fogalmazott döntésekor, a vádeljárásnak semmi alapja nincs.

- jelentette ki Hamran, hozzátéve, egyelőre nem kapta készhez a bírósági döntést, de a nyomozói a továbbiakban is mindenben segítik majd a bíróság munkáját. Hamran a belügy alá tartozó belső ellenőrzés munkatársait is kritizálta, akik, szerinte, korábban számos ügyben követtek el mulasztást. 

Fontos leszögezni, hogy formálisan, jogilag még mind a négy nyomozó ügyészi eljárás alatt áll, azt a bíróság nem szüntette meg, az eljárást az ügyészségnek kell leállítani. Erre mindmáig nem került sor.

Arra a kérdésre, folytatódik-e a belső ellenőrzés munkatársaival szemben folyó nyomozás, most, hogy a NAKA rendőrei újra szabadlábon vannak, Hamran kitérő választ adott.

A vizsgálótiszteken múlik!

- közölte. Hamran szerint "kétségek merültek fel" a belső ellenőrzés azon munkatársaival szemben, akik a "mi srácainkat" vizsgálták. Ezek a kétségek, mint mondta, ráadásul nem csökkentek, sokkal inkább növekedtek az elmúlt hetekben.

Sötét erők állnak nyomozóink megvádolása mögött!

Túl sok konkrétumot nem árult el, Hamran annyit mondott, aki tud olvasni a sorok között, úgy is tisztában van vele, kikről van szó. A történet végén, majd mindenki megtudja, kikre gondol - jegyezte meg rejtélyesen. A belső ellenőrzés működése kapcsán elmondta, a hivatalra szükség van, annak folytatnia kell a munkát. Arra való, hogy ellenőrizze, a rendőrség kötelekében dolgozó férfiak és nők nem követnek-e el bűncselekményt. 

Indul a tisztogatás!

Hamran személyi változásokról is beszélt. Kiemelte, a rendőrséget felülről lefelé kell megtisztítani. Ennek megfelelően az év végével felmenti pozíciójából két helyettesét, Jana Maškarovát és Róbert Bozalkát. Hogy kiket nevez ki a helyükre, nem tudni. "Meg vannak az elképzeléseim" - jelentette ki, hozzátéve, a döntést nem beszélte meg Roman Mikulec belügyminiszterrel, ezekben a kérdésekben joga van egyedül határozni. 

Hamarosan befejezi a NAKA jelenlegi igazgatója is, Eva Kurrayová néhány napon belül távozik a csoport éléről. Helyét, ideiglenesen, Branislav Kiss veszi át.

Rajtuk kívül a közlekedési rendőrség parancsnokát is felmenti Hamran. A kerületi rendőrkapitányságok vezetőit is lecserélheti a megbízott főkapitány. A sajtótájékoztatón közölte, nyolcból két kerületi rendőrkapitánynak "stabil az állása", de néhányuknak biztosan távoznia kell majd. Hamran azokat az embereket hagyja csak meg pozíciójukban, akiket régóta ismer és akikről tudja, megfelelő szakértelemmel és lelkiismerettel látják el a feladatukat. 

Hogy mely kerületi rendőrkapitányoknak kell távozniuk és kik azok, akik megőrizhetik a helyüket, néhány héten belül derülhet ki - zárta a sajtótájékoztatót Hamran.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!