2020. január 6., 18:36

Az új év és az elkövetkező évtizedek legnagyobb kihívása a hulladékgazdálkodás lesz

Párkány város decemberi képviselő-testületi ülésének legfontosabb témája a hulladékgazdálkodás és a költségvetés elfogadása voltak. Az előbbi kapcsán rendkívül sok ellentmondás látott napvilágot, utóbbi zökkenőmentesen kapta meg a plénum jóváhagyását.

Mi lesz a hulladékkal?

Csődközeli helyzetbe jutott az NHSZ Tatabánya Zrt. hulladékkezelő vállalat, melynek kisebbségi tulajdonosa a párkányi KSOH cég. Az év végével lejártak a KSOH hulladékgazdálkodó vállalattal kötött tízéves szerződések. A feladatok jelentős részét már év közben a város saját hatáskörbe vette át (temetők, zöldterületek, sétáló utca karbantartása), a szemételszállítás elvégzésére közbeszerzést írtak ki.

Nagy meglepetésként érte a városvezetést, hogy a KSOH erre a közbeszerzésre nem nyújtott be ajánlatot.

Az is kiderült, hogy a KSOH ingatlanjaira terhet vettek fel, valamint egy 50 ezer euró tagi kölcsönt, melyből 30 ezer már merítésre került. A cégvezetés ezt azzal indokolta, hogy a veszteséges cégben a dolgozók bérének kifizetésének ez volt az egyedüli módja. Ugyanakkor a cég felügyelő bizottságának tagja volt Dominika Blaháková alpolgármester és Parkanský Norbert képviselő, akik sem a terhekről, sem a kölcsönről, sem arról nem értesültek, hogy a cég nem indul a közbeszerzésen.

A december 10-i testületi ülésen jelen volt Retkes János, az MKP által a felügyeleti bizottságba delegált tag (elnök), ő elmondta, tudott ezekről az eseményekről. Kiderült, a város már nyáron felajánlotta az NHSZ Tatabánya Zrt-nek, hogy felvásárolná részét a cégben (a város jelenleg a cég 35%-át birtokolja), akkor erről nem született egyezség, a cég viszont kicsivel tél előtt levélben mégis jelezte, már hajlandó lenne erre. Annyi bizonyos, a városvezetés tovább tárgyal a lehetséges megoldásokról.

Ez azóta meg is történt: Párkány városa és a KSOH vállalat megegyezést kötöttek, miszerint január végéig a KSOH vállalat folytatja a hulladékelszállítás területén végzett szolgáltatásokat.

Hasonlóképpen megegyezés született a járdák és az utak téli karbantartásáról is. Ezzel párhuzamosan az NHSZ vállalat megküldte Párkány városának a részvények eladására vonatkozó ajánlatát. Ebben a szellemben elkezdődött a KSOH cég tulajdonának a felértékelése és a társaság tényleges állapotának a felmérése abból a célból, hogy a város eldönthesse, megveszi-e a részvények fennmaradó részét - áll a város közleményében.

A cég 48 alkalmazottjából 35 a párkányi munkavállaló. A cég igazgatósági tagja Szvitlík Péter elmondta, ha a cég megszűnik 38 fő végkielégítése 80 ezer, a felmondási idővel járó bérköltség szintén 80 ezer eurós tétel lenne. Kérdés, módjában áll-e a városnak a felajánlott áron megmenteni a céget. Az igazgató azt is elmondta, a közbeszerzésen azért nem pályáztak, mert nincs saját lerakójuk. A képviselők a problémakör nem hatékony kezelését rótták fel a cég és a város vezetéseinek. Miért ilyen későn jelent meg a közbeszerzés, miért nem tudtak a cég pénzügyi gondjairól, ki hagyta jóvá a kölcsönt, miért nem kötöttek előszerződést.

A szemételszállítás ügye tovább gyűrűzött

A KSOH cégben kialakult helyzet miatt december 27-re rendkívüli testületi ülést hívtak össze, ahol a város által a KSOH felügyelő tanácsa elnökének kinevezett Retkes János visszahívása került asztalra. A testület jóváhagyta visszahívását, azzal az indokkal, hogy nem a város érdekeit tartotta szem előtt.

Helyére Csepregi Zoltán képviselőt nevezte ki. Szigeti László ugyanakkor az ülésen egy jegyzőkönyvet és egy e-mailt is felolvasott, melyekből kiderült, mint Dominika Blaháková, mint Parkanský Norbert tudtak a cégben zajló folyamatokról, és a hitelfelvételről is.

Ők azt állították, a pontos részleteket nem ismerték. Csepregi képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a cég alapszabálya szerint ilyen horderejű döntés meghozatalához 80%-os jóváhagyás kell, s tekintettel arra, hogy a város erről nem szavazott, mind a KSOH ingatlanjának elzálogosítása, mind a hitelfelvétel törvénytelenül zajlott. Javasolta az elzálogosítás azonnali feloldásának kezdeményezését és az ügy jogi útra terelését.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.