2020. június 26., 10:36
Frissítve: 22:25

Az Új Egység Mozgalom elhalasztotta a Beneš-dekrétumok elleni nagygyűlését, helyette inkább az OĽaNO képviselőjének sajtótájékoztatójára mennek

Az Új Egység Mozgalom képviselői péntekre – saját megfogalmazásukban – tiltakozó nagygyűlést – hirdettek meg a szlovák parlament épülete elé annak kapcsán, hogy a Szlovák Földalap a Beneš-dekrétumokra hivatkozva akar elkobozni földterületeket azok magyar tulajdonosaitól. Az akció azonban elmarad – legalábbis tegnap este még erről tájékoztatott az Új Egység Mozgalom, kommunikációs munkatársuk azonban ma már azt mondja, mégsem marad el, csak szeptemberre halasztják. 

Varga Dávidnál, az Új Egység Mozgalom sajtófigyelő és kommunikációs osztályának munkatársánál afelől érdeklődtünk, mi az oka annak, hogy az utolsó percben fújták le – a mozgalom által egyszer figyelemfelhívó megmozdulásnak, máskor tiltakozó nagygyűlésnek nevezett – akciójukat.

Varga ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy a mozgalom pénteki figyelemfelkeltő akciója nem marad el, csupán egy „nagyobb formátumban” – egy valódi tiltakozó megmozdulásként – szeretnék megvalósítani szeptember elsején. Erre a célra már lefoglalták a szlovák parlament előtti teret.

Arra, hogy a mai tiltakozás miért nem lett volna "valódi" és, hogy miért egy nappal az eredeti időpont előtt jöttek elő az új időponttal, válaszában nem tért ki.

Varga közölte azt is, hogy a mai nap folyamán részt vesznek Gyimesi György sajtótájékoztatóján, amelyen az OĽaNO parlamenti képviselője a Beneš-dekrétumokkal kapcsolatos telekelkobzásokkal kapcsolatban ismerteti álláspontját.

Azt, hogy a tiltakozó nagygyűlésük helyett inkább Gyimesi György sajtótájékoztatóját tartják megfelelőbb helyszínnek követeléseik tolmácsolására, Varga azzal magyarázta, hogy „Gyimesi felvállalja a dekrétumok elleni harcot, az Új Egység Mozgalom pedig senkit nem rekeszt ki, aki a felvidéki magyarságot érintő kényes témák mellett kiáll.”

Arra, hogy a mozgalom végül lefújta az akciót, Varga szerint Gyimesi György semmiféle hatással nem volt.

Semmilyen paktum nem létezik az Új Egység Mozgalom és Gyimesi György képviselő úr között, a józan eszünk alapján tesszük, amit teszünk."

"Minden jóérzésű magyar emberrel, aki a felvidéki magyar ügyekért küzd, azzal összefogunk! Mi tényleg komolyan hiszünk a magyar egységben! Számunkra nem a pártlogó alapján való megítélés a fontos, hanem a konkrét cselekedetei és a jövőbeli elképzelései alapján nyújtjuk ki valaki irányába a kezünket” – fogalmazott Varga Dávid.

UPDATE:
Cikkünk megjelenése után az Új Egység Mozgalom kommunikációs munkatársa kollégánknak és a közösségi oldalunkon jelezte, a ma7-nek adott nyilatkozatában akciójukat tévesen nevezte nagygyűlésnek. A mozgalom nem nagygyűlést, hanem 
figyelemfelhívó megmozdulást szervezett volna - közölte.
Megosztás
Címkék