2023. április 23., 15:13

Az ügyvezető környezetvédelmi miniszter felülbírálta a parlament döntését

A TA3 hírtelevízió A politikában című vasárnapi vitaműsorában Boris Kollár (Sme rodina) házelnök felvetette annak lehetőségét, hogy leváltják Ján Budaj ügyvezető környezetvédelmi minisztert.

Közeledő álláspontok
Boris Kollár - Peter Pellegrini
Fotó: TASR/ma7

A tárca vezetője ugyanis szembe menve a parlament azon döntésével, hogy Szlovákia utasítsa el az EU azon határozatát, hogy be kell tiltani a belső égésű motorok használatát az unió országaiban önkényesen felülbírálta ezt. A parlament elnöke szerint a kormány köteles végrehajtani a törvényhozás döntéseit, ezt azonban a miniszter semmibe vette, amit akár bűncselekményként is lehet értelmezni.

A parlament soron következő májusi rendes ülésének programjáról szólva elmondta, hogy először a kormányjavaslatokat terjeszti be, majd a második és harmadik olvasatba utalt törvényjavaslatokat. Az egyes pártok által berjesztett javaslatok közül legfeljebb  pártonként 3-4-et tűznének napirendre, de nem kizárt, hogy a testület legfeljebb 60 tervezetet hagy jóvá, a többit pedig a következő rendes ülésre hagyja.

Feltételezése szerint a választási részvételre ösztönző 500 eurós támogatásra vonatkozó javaslatot a mostani ülésen megvitatják, de ezzel kapcsolatban  megjegyezte, hogy egy ilyen támogatást Szlovákia nem engedhet meg magának.

Vitapartnere, Peter Pellegrini (Hlas-SD) számos egyéb törvényjavaslatról is negatívan vélekedett.

Ha csak az az 500 euró lenne ott, hagyján, de van ott pornó, petárdák, tyúkok is. Az emberek megoldásokat várnak tőlünk, de ott 150 hülyeség van"

- mondta az ellenzéki politikus.

A házelnök programjavaslatával egyetért, de felvetette egy rendkívüli ülés összehívásának szükségességét is az élelmiszerárak drágulásával kapcsolatos törvényjavaslatok megtárgyalására.

Kollár az élelmiszerárak maximalizálását az emberek ellen elkövetett szélhámosságnak nevezte. Pellegrini erre ragálva kifejtette, hogy a házelnöknek javasolnia kellett volna Zuzana Čaputovának Samuel Vlčan ügyvezető mezőgazdasági miniszter menesztését.

Nem elég megengedni, hogy ezeket a butaságokat művelje"

-  tette hozzá.

A két politikus egyetértett abban, hogy a választási kampány csúnya és kemény lesz. Az általuk vezetett poltikai tömörülés egyike sem kíván ebben részt venni.

Peter Pellegrini megerősítette, hogy a jelenleg parlamenten kívüli SNS vezetője, Andrej Danko hivatalos levelet írt neki és ebben találkozót javasolt. Pellegrini elmondta, hogy a találkozó ötletét elvetette, mivel jelenleg olyan sűrű egyéb programja van, hogy a találkozóra nem tud időt szakítani. Jelezte ugyanakkor, hogy később jelzi majd Dankónak, hogy mikor tudna vele találkozni.

 

 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.