2024. március 22., 19:15

Az SNS szerint ha nő a minimálbér, emelni kell a minimálnyugdíjt is

Az SNS egyetért Erik Tomáš (Hlas-SD) munka, szociális- és családügyi miniszterrel a minimálbér emelésének kérdésében, de a támogatás feltételéül szabja, hogy a minimálnyugdíj is automatikusan emelkedjen.

Andrej Danko
Fotó: TASR
Az SNS támogatja Erik Tomáš (Hlas-SD) munka, szociális- és családügyi miniszter javaslatát, hogy a két évvel korábbi nemzetgazdasági átlagbér 60%-a legyen a minimálbér, de csak akkor, ha a koalíciós partnerek azt is megszavazzák, hogy a minimálnyugdíj az átlagbér 33%-a lesz

– közölte az SNS.

A nemzeti párt emlékeztet, hogy még 2019-ben sikerült keresztülvinnie, hogy a minimálnyugdíj az átlagbér 33%-a legyen, de ma a jelenlegi formájában a minimálnyugdíjból nem tudják fedezni az idősek a költségeiket.

Bízunk benne, hogy úgy, ahogy mi támogatni fogjuk a Hlas-SD javaslatát, a Hlas-SD is támogatni fogja a mi harcunkat a magasabb minimálnyugdíjért, ahogy korábban volt

– közölte a párt.

Hozzátette,

ha a koalíciós tanácson a partnerek megkerülnék ezt a témát, az SNS saját javaslatként terjeszti a parlament elé.

A munkaügyi miniszter pénteken jelentette be, hogy törvénycsomagot terjeszt elő, melynek része, hogy 2026-tól a két évvel korábbi nemzetgazdasági átlagbér legalább 60%-a legyen a minimálbér - jelenleg az átlagbér 57%-át teszi ki.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.