2024. május 19., 14:50

Az SNS elnöke azt remélte, hogy elmarad a pártok kerekasztala

Andrej Danko, az SNS elnöke arra számított, hogy a politikai pártok vezetőinek keddi kerekasztal-beszélgetésére nem kerül sor. 

A foró kása körül
Andrej Danko - Milan Majerský
Fotó: TASR/ma7

 Szerinte nincs helye senkit sem hibáztatni, de általános megbékélési gesztusokról sem lehet beszélni. Megköszönte Peter Pellegrini megválasztott államfőnek, hogy "meghátrált".

Ezt a TA3 hírtévé A politikában című vitaműsorában mondta vasárnap. Milan Majerský, a KDH vezetője szerint az országban szükség van a megbékélésre és a megnyugtatásra, a mozgalom készen állt a kerekasztal-beszélgetésre. Attól tart azonban, hogy a politikusok eszkalálni fogják a helyzetet.

Hamis elképzelés azt állítani, hogy a keddi találkozó megbékíti a társadalmat"

- mondta Danko.

Azt azonban elismerte, hogy mindenki a megbékélést akarja. Megköszönte Pellegrininek, hogy visszalépett a kerekasztal kezdeményezésétől, és hogy a Hlas-SD felismerte, hogy egy ilyen találkozó még korai lenne.

Véleménye szerint egyesekkel nem lehet vitatkozni, amit problémásnak tart.

Nem hiszek abban, hogy egyeseket meg lehet téríteni"

- jegyezte meg. Ugyanakkor örülne annak, ha lenne egy tisztességes ellenzék, amellyel lehet vitatkozni. Igor Matovičcsal azonban nem hajlandó egy asztalhoz ülni.

A jövő hét elején többek között arra számít, hogy megbeszélést tartanak a médiatörvényekről. Új szabályokat akar érvényre juttatni ezen a területen, például arról, hogy mi az újságírói etika, mi az újságírók és a politikusok viszonya, valamint arról, hogy egy politikus mit köteles még "eltűrni" az újságíróktól.

Azt az újságírót, akinek igaza van, nem lehet elhallgattatni - mondta.

A jövő héten számol azzal, hogy "valamilyen formában" összeül a koalíciós tanács és a parlament is összeülhet.

Majerský szerint a KDH kész mindenkivel tárgyalni, hogy megoldást találjanak a kialakult helyzetre. A megbékélés alapfeltételének a belső hajlandóságot tartja, hogy jobbá váljunk, és hangsúlyozta az önreflexiót is. A politikusoknak vissza kellene fogniuk magukat, mert a haragjuk átragad a társadalomra. Arra szólított fel, hogy hidakat építsünk, ne falakat. A KDH kész volt részt venni a kerekasztal-beszélgetésen.

Ha nem magunkkal kezdjük, nem várhatjuk el, hogy a társadalom változtassa meg a politikusokat"

- mondta Majerský. A fenntartásokról udvariasan és kifinomultan kell beszélni, ugyanakkor észszerűen, konstruktívan és racionálisan. Semmi rosszat nem lát a tiltakozásokban, példának az 1989-es tüntetéseket említette.

Ha ezek nem lettek volna, nem ülnénk itt, és nem tudnánk vitatkozni"

- jegyezte meg Majerský. Megköszönte, hogy eljött a szabadság, de szerinte ezt nem mindenki tudja értékelni. Aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy a politikusok eszkalálni fogják a helyzetet. Azt javasolta, hogy csillapítsák le az indulatokat, és találják meg a módját annak, hogy kijöjjenek egymással.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.