2023. június 15., 12:00

Az SaS újabb ötlete: Jelenteniük kéne a papoknak

A liberális párt arra kötelezné a papokat, hogy jelentsék azokat a bűncselekményeket, amelyekről a gyóntatószékben szereznek tudomást.

gyonas
Fotó: unsplash.com

Ha a papnak a gyónás során tudomására jut a szexuális visszaélés, nem köteles azt jelenteni a rendőrségen. Az egyház gyakran ezzel magyarázkodik, ha az a vád éri, hogy elhallgatja a szexuális botrányokat.

Az SaS ezen most úgy akar változtatni, hogy megnyitná a Vatikáni Szerződéseket, és arra kötelezné a papokat, jelentsék a bűncselekményeket.

A liberálisok bemutatták programjuk egy részét, amiben ezeknek a szerződéseknek a megváltoztatása is szerepel. Szlovákia 2000-ben írta alá a szerződést a Szentszékkel. 

Az SaS a gyónási titok megváltoztatását kezdeményezi. Ez pedig óriási tiltakozást váltott ki a konzervatív körökben.

A KDH elnöke, Milan Majerský a javaslatot a kommunizmushoz hasonlította és a vallásszabadság korlátozásának tartja. Szerinte ez az egyház működésébe és katolikus elvekbe való beavatkozás.

Ellene van a Szlovák Püspöki Konferencia is.

A gyónási titok érinthetetlen minden felelős demokratikus államban, nálunk ezt a Szentszékkel kötött szerződés garantálja. A Saskának és Žiak úrnak üzenem, hogy inkább lecsukatom magam, de a gyónási titkot soha nem árulom el”

– nyilatkozta a Postoj.sk portálnak Anton Ziolkovský, katolikus pap.

Külföldön bevett gyakorlat

Miroslav Žiak, az Sas-ből azt állítja, félreértésről van szó. Nem akarják megszüntetni a gyónási titkot. A Vatikáni Szerződéseket úgy akarják módosítani, hogy nem lehessen eltitkolni a bűncselekményeket a gyónási titokra hivatkozva.

Senki nem akar közülünk az egyházra támadni és végképp senki sem akar közülünk semmit megtiltani”

– reagált.

Az SaS célja jobban leleplezni és büntetni a szexuális bűncselekményeket.

Žiak hozzáteszi, egyes országokban ez már bevett gyakorlat. Hasonló változtatást eszközöltek Ausztráliában is, még 2012-ben.

Az ausztrál főügyész, Nicola Roxon akkor azzal érvelt, hogy a gyermekbántalmazás bűncselekmény és azt jelenteni kell. A gyónás szerinte nem lehet érinthetetlen.  

Hasonlóan működik ez az USA-ban és Franciaországban is.

Žiak szerint az a gond, hogy az egyház működését a kánonjog szabályozza.

Ha szexuális visszaélés jut a tudomásukra, akkor azt a belső egyházi folyamatokon keresztül oldhatják meg, vagy pedig áthelyezik a papot.

Szexuális visszaélés miatt feltételest kapott

Az egyik legellentmondásosabb, alsókubini esetet tavaly a Markíza TV göngyölítette fel. František Ondrek évekig bántalmazott egy kiskorú lányt.

Eleinte csak a tanítási órákon találkoztak, később a plébánián is. A vallomás szerint fokozatosan elkezdte őt autón szállítani és amikor tizennégy éves volt, akkor került először sor köztük nemi aktusra.

Ezután rendszeresen más plébániákra küldte gyónni. Találkozásaik három évig tartottak.

Az áldozat egy másik papnak ezt bevallotta, mert attól félt, bűnt követ el. Ő az információt továbbította a vezetésnek, és ez esettel az egyház kezdett el foglalkozni, saját vizsgálatot tartott. Az ügyet a rendőrségen nem jelentették. Csak egy másik áldozat apja figyelmeztette a bűnüldöző szerveket a plébánián zajló dolgokra.

Ondrek hároméves feltételes szabadságvesztést kapott.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.