Az SaS távozik a kormányból, Korčok helyét a honvédelmi miniszter veszi át

Frissítve: 15:20
2021. március 25., 11:10
ma7 Pomichal Krisztián

Ivan Korčok leköszönő külügyminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be, nemcsak ő, az egész SaS távozik a kormányból. 

Fotó: TASR/AP
Sokatmondó kép, minden SaS-es politikus kifelé tekintget a kormányból.

A tárcavezető elmondta, képtelen a továbbiakban együtt dolgozni Igor Matovič kormányfővel, így a távozáson kívül nem maradt más út. 

A helyzet úgy alakult, hogy nem lehetséges további működésem a kormányban. Az SaS távozik a kormányból.

- szögezte le a leköszönő miniszter, bár, hogy ez a távozás pontosan mit jelent, és visszatérnek-e, ha Matovič is lemond, arra nem tért ki. 

2021. március 25., 12:12

El is mentek, meg nem is: az SaS addig nem vesz részt a koalíció munkájában, amíg Matovič le nem mond

Ricardo és Igorio nagy csatájának újabb felvonása. Ivano és Branislao a legújabb áldozatok, Sosana a partvonalról figyel.

Korčok úgy véli, a kormány, az elkövetett hibái ellenére, a külpolitikában jól muzsikált, például új honvédelmi stratégiát fogadott el, de a hazai politikai viszonyok miatt a szlovák diplomáciának nem egyszer kellett "vékony jégen táncolnia". Szlovákia külföldi megítélése, a belpolitikai viszályok ellenére is jó - közölte a távozó miniszter.

2021. március 25., 12:37

Szép remények: a honvédelmi miniszter szerint a jövő hétre meg kell oldódnia a kormányválságnak!

A védelmi miniszter abban nem lát problémát, hogy Ivan Korčok és Branislav Gröhling visszatérjen a miniszteri székbe.

Az SaS-es politikus kijelentette, képtelen lenne anélkül távozni, hogy felhívja a figyelmet arra, mennyire leromlott a szlovák politikai közbeszéd. Ez nem csak az aktuális kormány hiába, fogalmazott, ráadásul ő is képtelen volt ezen változtatni. Korčok arra az esetre is kitért, amikor a kormányfő védelmébe vette Szijjártó Péter magyar külügyminisztert. "Nem szeretném, hogy a következő külügyminiszternek is azt kelljen megélnie, hogy a miniszterelnöke egy másik külügyminiszter mellett áll ki."

Korčok helyét a jelenlegi honvédelmi miniszter,  az OĽaNO-s Jaroslav Naď veszi át addig, amíg valakit nem találnak a tárca élére. Az SaS politikusa, Branislav Gröhling oktatási miniszterrel együtt ezekben a percekben adja át lemondását a köztársasági elnöknek. Az utóbbi helyét Eduard Heger veszi át, ezzel már három tárcát irányít egyszerre az OĽaNO politikusa, akit sokan Matovič utódjaként emlegetnek.
Az államfő mind Korčok, mind Gröhling lemondását elfogadta.

Kövesse facebook oldalunkat is!