2020. június 3., 16:40

Az SaS sürgeti a veszélyhelyzet megszüntetését

A koalíciós SaS párt az ún. mozgó medián nullás értékére hivatkozva sürgeti a veszélyhelyzet megszüntetését. Erről Ondrej Šprlák, az SaS szóvivője tájékoztatott szerdán. 

Janka Cigániková
Fotó: TASR
A mozgó medián nullás értéke a Szabadság és Szolidaritás párt szerint elegendő indok a veszélyhelyzet megszüntetésére Szlovákiában. A jelen körülmények között az SaS tagjai ezért sem támogathatják a veszélyhelyzet esetleges meghosszabbítását a kormányülésen” – közölte a szóvivő.

Jana Cigániková, az egészségügyi bizottság elnöke kijelentette: a veszélyhelyzet nem segíti az orvosokat, sőt inkább kontraproduktívan hat rájuk.

„A páciensek az orvosok és a miniszter felszólítása ellenére a veszélyhelyzet idején félnek felkeresni az orvosi rendelőket, ami súlyos egészségügyi komplikációkhoz vezethet. Visszatérni a normális rezsimhez a tervezett operációk terén is több mint kívánatos” – mondta Cigániková.

Az SaS politikusa szerint a márciusi óvintézkedések értelme az volt, hogy a kórházaknak és az egészségügyi dolgozóknak a járványgörbe ellaposítása által legyen elég idejük felkészülni a járványra, és így elkerülni az olaszországi forgatókönyvet. Pozitívan értékelte, hogy a koronavírus-járvány első hullámát Szlovákiában sikerült teljesen felszámolni. A pozitívumok között említette a lélegeztető gépek számának növelését, a jobban képzett munkaerő biztosítását, az e-karantén bevezetését, valamint azt, hogy az egész társadalom betartja a szigorú higiéniai előírásokat.

Marián Viskupič, a pénzügyi bizottság elnöke is elismerte, hogy az egészségügyi helyzet Szlovákiában nagyon jó, megjegyezte ugyanakkor, hogy gazdasági téren rosszabbul állnak a dolgok.

Viskupič szerint a gazdaság talpra állítása érdekében mielőbb meg kell szüntetni a veszélyhelyzetet, fel kell oldani a még érvényben lévő korlátozásokat, amelyek „fojtogatják a gazdasági életet”, és ismét normális életet kell élni. Hozzátette: a gazdaság lezárásának következményeit az ország csak ezután kezdi majd megérezni, de gyors beavatkozással a kormány nagymértékben enyhítheti a gazdasági visszaesést.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.