2021. április 12., 15:00
Frissítve: 2021. ápr. 12. 20:03

Az SaS Gyimesi György "szégyenteljes" kijelentéseit a koalíciós tanácson vitatná meg

Az SaS Gyimesi György OĽaNO-s képviselő kijelentéseivel is foglalkozni szeretne a koalíciós tanácson. Szerintük a magyar nemzetiségű politikus súlyosan megsértette a szlovák diplomáciát azzal a kijelentésével, miszerint a pénteki budapesti látogatás azért volt sikeres, mert azon nem voltak jelen a szlovák fél külügyi képviselői.

Fotó: TASR/AP

Gyimesi Györgyöt az SaS elnöke, Richard Sulík is kritizálta, aki azt mondta,

a képviselő mögött nincs semmilyen diplomáciai tapasztalat, ezért nincs joga, hogy sértegesse és kioktassa a szlovák diplomatákat.

Az SaS elnöke hozzátette, Gyimesi viselkedése túl megy minden határon, hiszen egy olyan emberről van szó, aki magyarázatra szorul a saját állampolgárságát illetően is.

Sulík szerint Gyimesi kijelentései rosszabbak bármelyik ellenzéki politikus megnyilvánulásainál. Azt is szóvá tette, hogy Gyimesi György nem támogatta szavazatával az új kormányt.

Gyimesi György a közösségi oldalán korábban többször is hungarofóbnak nevezte Martin Klus (SaS) külügyminiszteri államtitkárt. A külügyminisztert, Ivan Korčokot (SaS) pedig zsoldosnak nevezte, aki már több kormányt kiszolgált.

A képviselő múlt héten elkísérte Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminisztert Magyarországra, ahol Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel tárgyaltak a Szputnyik V vakcináról. Gyimesi is részt vett a tárgyaláson, a szlovák külügyi tárcát azonban senki sem képviselte.
Klus és Marián Kéry (Smer-SD), a parlament külügyi bizottságának elnöke Gyimesi magatartását korábban helytelennek nevezték. Az államtitkár szerint a képviselő egyetlen célja nemzetiségi feszültséget kelteni.
 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.