Az SaS elutasítja a népszámlálási ívek módosítását

2021. február 1., 17:48
ma7 | TASR

Az SaS koalíciós párt határozottan elutasítja a Szlovák Statisztikai Hivatal javaslatát, melynek értelmében a népszámlálási ívekből kihúznák a második nemzetiség megadásának lehetőségét. Az SaS a lehetőség megtartását szorgalmazza. A kérdésről tárgyalni akarnak a koalíciós tanács hétfői ülésén is.

Goral nemzetiség
Fotó: IMB
A goralok most szlovákok is?
Abszurd, hogy a statisztikai hivatal engedett a politikai nyomásnak, mégpedig közvetlenül a népszámlálás megkezdése előtt. A második nemzetiség megadásának lehetősége a kettős identitású egyéneknek kedvez, olyanoknak, akik vegyes házasságban élnek, esetleg többnemzetiségűek voltak az őseik, vagy bármilyen egyéb oknál fogva több nemzetiséghez is kötődnek”

– mutatott rá Ondrej Dostál (SaS) parlamenti képviselő.

Az SaS szerint a statisztikai hivatal nem indokolta meg kellőképpen a javaslatát. „Ráadásul gyorsított eljárásról van szó, ami szintén teljességgel indokolatlan. Elfogadhatatlan, hogy a statisztikai hivatal néhány nappal a népszámlálás megkezdése előtt álljon elő egy ilyen, a nemzeti kisebbségek képviselői által kezdeményezett javaslattal” – közölte Anna Zemanová, az SaS-frakció elnöke.

A Szlovák Statisztikai Hivatal a második nemzetiségre vonatkozó „alkérdés” elhagyását indítványozta, miután Gyimesi György (OĽANO) parlamenti képviselő múlt héten erre a lépésre szólított fel. Szerinte a nemzetiségre vonatkozó két kérdés elősegítené a kisebbségek tagjainak asszimilációját, az eredmények pedig torzulhatnak. Ezzel nem ért egyet sem az SaS, sem a Za ľudí. A hivatal lépését bírálta Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos is.

A 2021-es népszámlálás február 15-től március 31-ig tart.

Kövesse facebook oldalunkat is!