2024. január 16., 14:42

Az összes szlovákiai egyetem már aláírta a teljesítményszerződést

Szlovákiában már minden felsőoktatási intézmény aláírta a teljesítményszerződést, amelyben kötelezettséget vállalt egy sor mérhető mutató teljesítésére.

Ígéretek halmaza
Tomáš Drucker
Fotó: TASR

A 2024 és 2026 közötti teljesítésükért extra pénzügyi hozzájárulást kaphatnak. Az egyetemek finanszírozására három év alatt több mint 300 millió eurót különítettek el.

Ezt Tomáš Drucker (Hklas-SD) oktatási miniszter jelentette be kedden. A 2023 végéig szóló teljesítményszerződések bevezetésével a helyreállítási terv egyik legfontosabb célkitűzése is teljesült.

Minden intézmény támogatási szerződést írt alá, amelynek mellékletét képezik a teljesítményparaméterek, és amelyben kötelezettséget vállalt bizonyos mérhető mutatók teljesítésére. Ezek teljesítéséért meghatározott összegre jogosult, azzal a céllal, hogy 2024-26-ban az ország összes egyetemének teljesítménye fokozatosan növekedjen"

- mondta Drucker. Megjegyezte, hogy a szerződések új finanszírozási módot hoznak az egyetemek számára, amelynek célja a teljesítményen és az eredmények minőségén alapuló finanszírozásra való fokozatos áttérés.

Minden felsőoktatási intézménynek hét kötelező és hét választható mutatót kell teljesítenie.

A művészeti iskolák esetében van egy kis különbség, ott hat kötelező és nyolc választható"

- tette hozzá a miniszter. Minden mérhető mutatót évente nyomon kell követni, értékelni és közzé kell tenni.

A kötelezőek között, amelyeket az állam az egyetemek számára meghatározott, szerepel a tanulmányok hatékonysága, a tanulmányok nyitottsága, a tanulmányok nyitottsága a külföld felé, a végzettek munkanélkülisége, az első diplomások gyakorlati foglalkoztatása, a külföldi kutatási ösztöndíjak és a szakmai tanulmányi programok.

A 22 választható mutató közül az iskolák elsősorban a gyakorlattal való együttműködést (19 egyetem), a doktori eredményeket és a doktori iskolák építését (16), az egyetemek nemzetközivé válását (11), az egyetemek közötti együttműködést és kapacitáskoncentrációt (11), valamint a kutatási eredményeket és a kiváló kutatási eredményeket (11) választották.

Mint Róbert Zsembera, a minisztérium államtitkára kifejtette, a teljesítményszerződéseknek köszönhetően a felsőoktatási intézményeknek lehetőségük van arra, hogy a tervezett állami támogatáson felül három év alatt összesen 200 millió euróhoz jussanak.

Érsekújvári
Róbert Zsembera
Fotó:  Facebook
Százmillió euróval amúgy is számoltak volna az iskolák, és ez a költségvetésükből a teljesítményszerződésekhez kapcsolódik. Ami fontos, az a szám plusz a 200 millió, amit három év alatt kapnak, és amire akkor számíthatnak, ha teljesítik a teljesítményszerződések szerinti különböző paramétereket és mérföldköveket"

- magyarázta.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.