2022. október 7., 15:07

Az ország fele tapasztalt már szexuális zaklatást

Egy felmérés szerint Szlovákia lakosságának több mint a fele, 54% találkozott már a szexuális zaklatás valamilyen formájával. 

munkahelyiszexualiszaklatas
A nem az nem
Fotó: Képarchívum

A szexuális zaklatás leginkább a nőket sújtja, főként a 34 éves kor alattiakat, de a férfiakat sem kerüli el, elsősorban a fiatalabb, produktív korosztályból. A kellemetlen tapasztalatokról azonban csak az áldozatok negyede beszél valakinek, vagy kér külső segítséget, derül ki a Munka- és Családkutatási Intézet által készített felmérésből.

Az áldozatok elsősorban a környezetükből beszéltek valakinek a történtekről. Szakemberekhez vagy intézményekhez viszonylag kevesen fordultak. Ennek oka a felmérés szerint elsősorban a bizalmatlanság és a szégyenérzet.
A szexuális zaklatás stigmatizált, az eseteket gyakran nem követi büntetés, illetve a társadalom részéről sokan enyhítő körülményeket próbálnak felhozni vele szemben, ezek a fő okai annak, hogy a sértettek vonakodnak lépéseket tenni"

– mondta Andrej Kuruc, az intézet elemzője.

A megkérdezettek 94 százaléka vélekedett úgy, hogy az ilyen incidensek magas száma miatt léteznie kellene valamilyen jogintézménynek, amely alapján a szexuális zaklatást nyilvánosan lehetne sújtani.

A felmérést 1010 fő telefonos megkérdezésével végezték, 15 és 65 év közötti mintán, május 13. és június 9. között.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.