2023. október 8., 15:51

Az OĽaNO egyetlen kormányt sem fog csendben támogatni

Az OĽaNO vezetője, Igor Matovič meg van győződve arról, hogy a következő kormányt a Smer, a Hlas és az SNS alkotják majd.

Igor Matovič
Igor Matovič
Fotó: TASR

Az RTVS Öt perccel 12 előtt című politikai vitaműsorának vendégei Igor Matovič (OĽaNO) és Tomáš Taraba (SNS) voltak.

Igor Matovič elmondta, ha a PS, a Hlas, a KDH és az SaS négyes alakítana kormányt, nem támogatnák meg a négyes koalíciót.

Nem látom értelmét, hogy egy ilyen kormányt támogassunk, kemény ellenzék leszünk

- fogalmazott Matovič.

Jozef Viskupič azonban korábban kijelentette, hogy támogatni fogja a PS, Hlas, KDH, SaS négykoalíciós kormányt. Matovič ugyanakkor azt mondta, Viskupič liberálisabb, és bár Erika Jurinovával együtt parlamenti mandátumot szereztek, korábbi ígéretüket nem szegik meg, nem élnek mandátumukkal. (Jozef Viskpuč és Erika Jurinová Nagyszombat és Zsolna megye ispánjai).

Az SNS parlamenti listáján bekerülő Tomáš Taraba elmondta, a párt tiszteletben tartja a választási eredményt, így Robert Ficónak kell kormányt alakítania.

Ha Robert Fico felajánlaná a miniszterelnöki posztot Peter Pellegrininek, akkor az SNS követeléseinek nem kellene figyelembe venni a választás eredményét

- mondta Taraba, hozzátéve, hogy az SNS így több minisztériumot igényelhet.

Taraba szerint a jövő hét elején a Smer, a Hlas és az SNS vezetőinek a közös találkozásuk során el kell oszlatniuk néhány akadályt, például a kulturális és etikai kérdéseket illetően.

Ukrajna katonai támogatásáról Taraba elmondta, ha Ukrajnának fegyverre van szüksége, akkor vásároljon Szlovákiától. Matovič is egyetértett azzal a kijelentéssel, hogy Szlovákiában megsemmisült a fegyveripar.

A Smer, a Hlas és az SNS hármas koalíciójának 79 képviselője lenne. Matovič szerint nem áll fenn annak a veszélye, hogy Szlovákia külföldi irányultsága megváltozzon.

Mint ismeretes, az Ódor-kabinet a múlt héten több mint 100 intézkedési javaslatot készített elő, amelyekből az új kormány választhat. Ezek között vannak olyanok, amelyek növelik a bevételeket, és olyanok is, amelyek csökkentik a kiadásokat. A csomag közel 100 intézkedést tartalmaz a bruttó hazai termék (GDP) 7 százalékának, azaz valamivel kevesebb mint 10 milliárd eurónak megfelelő összegben.

Taraba nem csökkentené a szociális standardot. Elmondása szerint a bankokat kellene megadóztatni, illetve lehetőséget lát az orosz olajból származó nyereségben is.

Matovič azt mondta, szükséges az államháztartás konszolidációja, de azt javasolja a következő kormánynak, hogy vonják felelősségre azokat a csalókat, akik nem fizetnek áfát.

A kormány saját magán is spórolhatna, például a foglalkoztatás és a javadalmazás csökkentésével a közigazgatásban

- fejtette ki Matovič.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.