2022. június 28., 16:33

Az OĽaNO is dönt arról, hogyan tovább

Várhatóan már ezen a hétvégén rendkívüli elnökségi ülést tart az OĽANO a koalícióban kialakult helyzet miatt – jelentette ki a kormány keddi ülését követően Igor Matovič pártelnök, pénzügyminiszter.

Fotó: TASR
A helyzet komoly. Úgy nem lehet kormányozni, hogy a koalíciós partner szabotálja a döntéseket azzal, hogy nem vesz részt a koalíciós tanács ülésein

– jelentette ki Matovič, és hozzátette, elnézést kért az SaS-től. Most ugyanilyen gesztust vár a liberális párttól. Matovič szerint négy nap alatt 354-szer támadt rá az SaS.

Ez már nekem is túl sok volt. Az ellenünk indított támadások és a gyűlölködés hetei vannak mögöttünk

– tette hozzá.

Matovič azt is kijelentette,

minden eshetőséget megfontolna, ha azon múlna a kormánykoalíció jövője, hogy vagy ő megy, vagy Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter.

A helyzet azután éleződött ki ismét a kormánykoalícióban, hogy a parlament június 22-én megtörte Zuzana Čaputová elnöki vétóját és újra megszavazta Igor Matovič pénzügyminiszter ún. infláció elleni csomagját.

Az SaS ezt követően az ellenzékkel és a fasisztákkal való szövetkezéssel vádolta meg Matovičot, aki ugyanezzel vágott vissza. Matovič újabb támadásai nyomán az SaS ismét távol maradt a koalíciós tanács üléseiről, az OĽANO pedig a kormánykoalíció szétverésével vádolta meg a liberális pártot.

Az SaS ezután kezdett beszélni a kormányból való távozásról, bár azt is hangsúlyozta, szeretné folytatni a munkát. Matovič békülésre szólította fel Sulíkékat, az SaS azóta még nem árulta el, mit tesz. Anna Zemanová, az SaS frakcióvezetője a hétvégén azt mondta, nem akarnak kilépni a kormányból. A párt kedden bejelentette, hogy július 6-án rendkívüli ülést tart az SaS Országos Tanácsa.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.