Az OĽaNO beterjesztette az abortusztörvényt - elsősorban a nőket támogató intézkedésekre összpontosítanak

2020. június 19., 15:30
Hajtman Gábor

A javaslat szerint a nőknek elegendő információt kell kapnia ahhoz, hogy felelős döntést tudjanak hozni. Anna Záborská (OĽaNO) szerint a módosítás nem az abortusz tilalmán vagy szigorításán alapul.

Anna Záborská
Fotó: TASR
Anna Záborská

Az egészségügyi ellátásról és az egészségügyi ellátással kapcsolatos szolgáltatásokról szóló törvény módosítását az OĽaNO képviselői terjesztették a parlament elé.

Javaslatunkban nem az abortusz tilalmáról, vagy radikális korlátozásokról beszélünk, hanem arról, hogy segítsünk a nőknek, akik elsősorban társadalmi és gazdasági okok miatt kényszerülnek a művi terhességmegszakításra

- jelentette ki Záborská, aki hozzátette, hogy

a javaslat nem konzervatív vagy liberális értelemben osztja meg a társadalmat, hanem a szociálisan hátrányos családokat támogatja.

Záborská azt állítja, hogy a jogszabály segítséget nyújt a nők számára, hogy ne szociális okok miatt kerüljön sor az abortuszra.

A törvényjavaslat egyéb módosításokat is tartalmaz, például 48 óráról 96 órára módosítja azt az időtartamot, aminek a jóváhagyás és a beavatkozás között el kell telnie. A parlamenti képviselők továbbá növelnék azon családok támogatását, akiknél fogyatékos gyermek születik.

A gyermek után járó egysueri támogatás igényét pedig elég csak a szülés utáni 28-ik napon benyújtani. A törvényjavaslat szerint támogatják a nők lakhatását is.

Lucia Drábiková, az OĽaNO képviselője hozzátette, hogy a módosítás további célja az egyedülálló anyák támogatása. Drábiková elmondása szerint

a nőknek választási lehetőséget kell kapniuk annak biztosítása érdekében, hogy megfelelő döntést hozzanak.

Kövesse facebook oldalunkat is!