2023. február 24., 21:05

Az olajfinomítók különadójából állná az OĽANO az 500 eurós választási jutalmat

Az olajfinomítókra kivetett különadóból fizetné ki az OĽANO az 500 eurós jutalmat mindenkinek, aki részt vesz az idei parlamenti választáson.

Matovic
Fotó: TASR

A különadó megemeléséről és érvényességének meghosszabbításáról szóló javaslat második olvasatban van a parlamentben, Igor Matovič, a mozgalom elnöke pénteki sajtótájékoztatóján felszólította a képviselőket, hogy szavazzák meg azt a márciusi ülésen.

A mai dátum szimbolikus, egy éve kezdődött a háború, és Szlovákia összes állampolgárának hatalmasak a háború miatti kiadásai”

– jelentette ki Matovič. Szerinte a háború félmilliárd euróba került az ország számára.

Azok a cégek, amelyek orosz kőolajat dolgoznak fel, jelentős háborús nyereségre tesznek szert. Nekünk, a Szlovák Köztársaságnak, az 5,4 millió lakosnak, morális jogunk van megadóztatni ezt a háborús nyereséget és jó célokra fordítani”

– mondta Matovič.

A kőolaj-, szén- és földgázipar, valamint az olajfinomítók szolidaritási hozzájárulása a módosító javaslat szerint a nyereség 55%-áról 70%-ra emelkedne, és az idei teljes évre vonatkozna. Az OĽANO elnöke a finomítók különadójából származó tavalyi összeget 400 millió euróra becsüli. Matovič kijelentette, azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az olajfinomítókra 95%-os különadót vessenek ki, mint Magyarországon.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.