2021. március 24., 09:48
Frissítve: 13:23

Az oktatásügyi miniszter délután nyújtja be a lemondását, külügyminiszter is csatlakozik a későbbiekben

Az oktatásügyi miniszter, Branislav Gröhling (SaS) benyújtja lemondását.

Branislav Gröhling
Fotó: TASR

Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter csütörtökön, délután 14:00 kor tervezi benyújtani a lemondását Zuzana Čaputová államfőnek.

Az SaS már korábban jelezte, hogy a kormányfőnek, Igor Matovičnak (OĽaNO) szerdáig ad ultimátumot, ha addig nem mondd le, az SaS miniszterei távoznak.

Ivan Korčok külügyminiszter is csatlakozik az oktatási miniszterhez. Szintén jelezte lemondását.

Ezt egyelőre nem személyesen tette, mivel Brüsszelben tárgyal, így a nevében Martin Klus államtitkár vitt búcsúajándékot a kormányülésre.  

 Ivan Korčok Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszterrel együtt az SaS országos tanácsának keddi (március 23.) ülése után jelentette be a kormányfőnek, hogy lemond a posztjáról.

A lemondásukat csütörtökön (március 25.), 14:00-kor nyújtják be Zuzana Čaputová államfőnek.

Tekintettel arra, hogy Korčok szolgálati úton van Brüsszelben, írásban értesítette a kormányfőt a döntéséről, és írásban búcsúzott el a kollégáitól is. „Megtiszteltetés volt önökkel együtt dolgozni. (…) A politika velejárói a mostanihoz hasonló helyzetek is. Más kollégákkal együtt távozunk a kormányból. Kérem, hogy – alakuljon bárhogy is a belpolitika – tegyenek meg mindent a kormányprogram kül- és európai politikát érintő pontjainak betartása érdekében” – üzente Korčok a kormány tagjainak.

Az SaS korábban ultimátumot adott Igor Matovič (OĽANO) kormányfőnek. Eszerint ha szerdáig (március 24.) nem mond le, az SaS kilép a koalícióból. Matovič vasárnap (március 21.) kijelentette: hajlandó lemondani a miniszterelnöki posztról, de a kormány tagja akar maradni. A lemondását több feltételhez kötötte, többek között Richard Sulík (SaS) miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter távozásához. Szerdán bejelentette lemondását Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter is.

Az államfő kedden szintén lemondásra szólította fel Matovičot.

Megosztás
Címkék