2023. szeptember 23., 11:24

Az iskolások már az elektromos cigerattákat kóstolgatják

A felmérések szerint a serdülők körében egyre több fiatalnak van tapasztalata a dohányzással és az alkoholfogyasztással.

Már csak ez hiányzott!
Elektromos cigaretták
Fotó: Facebook

A Health Behaviour in School Aged Children (HBSC) Szlovákia 2021/2022 tanulmánya a 11-15 év közötti tanulók szokásaival kapcsolatos vizsgálatok eredményeit foglalta össze.

A legálisan hozzáférhető pszichoaktív anyagok közül az alkohol fogyasztása dominál, amit a megkérdezettek több mint egyharmada vallott be (32 % - fiúk, 36 % - lányok). A válaszolók (lányok és fiúk egyaránt) mintegy 15 százaléka elismerte, hogy eljutott a részegségig.

A tanulók egyötöde bevallotta, hogy havonta legalább egy cigarettát is elszív. Újdonságnak számít, hogy az elektromos cigerattát a 15 évesek közel egynegyede ugyancsak kipróbálta már.

Tibor Baška, a turócszentmártoni Orvosi Kar munkatársa elmondta, hogy az elektromos cigaretták iránt egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a serdülők körében. Mivel még nincs kellő mennyiségű adat ezzel kapcsolatban, nem tudni, milyenek lesznek hosszú távon az elektromos cigaretta hatásai. Úgy vélekedett azonban, hogy az elektromos cigaretták megnyithatják a kaput más függőséget okozó anyagok előtt.

2014 óta elsősorban a dohányzás mértékének a csökkenése tapasztalható, az alkoholfogyasztás szintje azonban lényegesen nem változott.

A fiúk 7 százaléka és a lányok öt százaléka bevallotta, hogy már legalább egyszer kipróbálta a kannabiszt.

A felmérésben 10 ezer iskolást kérdeztek meg. A megfigyelések azt mutatják, hogy az életkor növekedésével egyre többen kapnak rá a dohányzásra és az alkoholra.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.