2023. november 18., 12:37

Az emberek többsége Robert Fico kormányától egy jobb államirányítást vár

Robert Fico új kormánya hatékonyabban és jobb eredményekkel fogja irányítani az államot, mint Igor Matovič és Eduard Heger kormánya.

Egyelőre elégedettek lehetnek
A legerősebb kormánypárt pozsonyi közgyűlése 2023. november 17-én
Fotó: TASR

Ezt az AKO ügynökségnek a TASR felkérésére készített közvéleménykutatásában a megkérdezettek 57,2 százaléka állította. 36,7 százalékuk viszont nem ért ezzel a véleménnyel.

A felmérést november 7-14-e között végezték egy 1000 fős mintában.

Azokkal a kijelentésekkel, hogy az új kormány hatékonyabban és jobb eredményekkel vezeti majd az országot határozott igennel a megkérdezettek 33,2 százaléka válaszolt, 24 százalékuk inkább egyetértett ezzel.

A fenti megállapítással a válaszolók 17,3 százaléka nem értett egyet, 19,4 százalékuk kételkedett ebben.

A megkérdezettek 5,7 százaléka nem tudott, 0,4 százalékuk pedig nem kívánt véleményt mondani.

A legoptimistábbak a Smer-SD szavazói voltak (83 százalékuk  teljesen, 12 százalékuk nagyjából egyetértett ezzel).

A második legnagyobb kormánypárt, a Hlas-SD szavazói közül 53 százalék teljesen, 37 százalék nagyjából egyetértett a megállapítással.

A legkisebb kormánypárt, az SNS esetében is hasonlóak az eredmények: 53 százalék teljesen, 35 százalék nagyjából egyetértett a kijelentéssel.

Az optimizmust az ellenzéki párti szavazók nem osztják. A Slovensko, Kresťanská únia a Za ľudí mozgalom válsztóinak 59 százaléka egyértelműen tagadja ezt, 21 százalékuk is inkább kétségeinek adott hangot .

Az új kormány elutasítottsága az ellenzéki térfélen pártonként változó arányú. A Progresívne Slovensko (PS) szavazóinak 32 százaléka egyértelműen nem ért egyet ezzel, 42 százalékuk is inkább kételkedik, míg a KDH választónak 22 százaléka határozottan kételkedik az állítás igazában, 39 százalékuk többé-kevésbé kételkedik benne.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.