Az elnöki hivatal elutasította és félrevezetőnek nevezte az SNS elnöke állításait

2021. augusztus 4., 09:08
ma7 | TASR

A szlovák elnöki hivatal elhatárolódik Andrej Danko félrevezető kijelentéseitől.

Andrej Danko
Fotó: TASR / AP

Martin Strižinec, az államfő szóvivője kiemelte:

nem az elnöki hivatal válogatja ki azokat a helyszíneket, ahová Ferenc pápa a szeptemberi szlovákiai látogatása keretében ellátogat.

Az SNS elnöke korábban azt állította, hogy Zuzana Čaputová államfő közbenjárt azért, hogy a Szentatya a kassai Luník IX lakótelepet is felkeresse.

Az elnöki palota kiveszi a részét a látogatás előkészítéséből, de csak az elnöki palotában megvalósuló programpontokért felel. Itt kerül majd sor a hivatalos, ünnepélyes fogadásra. A pápa itt fog találkozni a társadalmi és politikai élet szereplőivel, valamint a diplomáciai képviseletek tagjaival

- közölte a szóvivő, hozzátéve: a pápai látogatás "lelkipásztori" részéért a Szlovák Püspöki Konferencia (KBS) és a Szentszék felel.

Azzal kapcsolatban, hogy Ferenc pápa egy roma lakótelepre is el akar látogatni, az elnöki szóvivő emlékeztetett, hogy a szentatya a pápasága kezdete óta keresi a kapcsolatot a perifériára szorult emberekkel.

Ezért döntött úgy, hogy Kassán felkeresi a Luník IX lakótelepet, ahol találkozik a helyi roma közösséggel és méltatja a helyi szaleziánusok erőfeszítéseit. Ők régóta jelen vannak a lakótelepen, és behatóan ismerik a helyi lakosok mindennapi problémáit. A közösségi központjuk kulturális és különféle szabadidős programokat kínál. Ők maguk óriási emberi és lelki buzdításként értékelik a pápa látogatását

- fejtette ki Strižinec.

Az elnöki hivatal csalódottságának adott hangot, amiért a szentatya nemes szándékát egyesek politikai csatározásra és a népszerűség hajszolására használják ki, emellett pedig félretájékoztatnak és manipulálják a közvéleményt is.

Az SNS elnöke a közösségi hálón közzétett videóiban azt állította, hogy a Luník IX kiválasztása az elnök asszony "műve". Egyben bírálta őt, mert szerinte ahelyett, hogy a hagyományokat, a történelmi értékeket mutatná meg a szentatyának, illetve felkínálná neki a lőcsei zarándokhelyre tett látogatás lehetőségét, a problémákra akarja felhívni a figyelmét, és politikailag visszaél az egész témával.

Ferenc pápa szlovákiai látogatása szeptember 12-től 15-ig fog tartani. A fővároson kívül Kassát és Eperjest is felkeresi, valamint részt vesz a sasvári (Šaštín) búcsún is.

Kövesse facebook oldalunkat is!