2023. március 18., 15:40

Az elmúlt negyedévben 147 túlhűlt embert igyekeztek megmenteni

A mentők a téli időszakban - 2022. december  21. és 2023. március 16. között - 147 esetben avatkoztak be hipotermia miatt.

Megfagyhat az utcán
Fotó: Twitter

Egy esetben - a Trencsén megyében - már elkésett a beavatkozás, az érintett személy elhunyt.

Martin Balko, az Egészségügyi Mentőszolgálat Irányító Központjának (OS ZZS) a munkatársa elmondta, a legtöbb eset - 27 - Kassa megyében történt, a legkevesebb - 12 - Nagyszombat megyében.

A hipotermia (túlhűlés) az az állapot, amikor a test hőmérséklete 35 C fok alá süllyed. Enyhébb esetben a tünetek a következők lehetnek: végtagok remegése, szédülés, szapora légzés, esetleg apátia. Súlyosabb esetben a létfontosságú szervek felmondják a szolgálatot, eszméletvesztés lép fel és amennyiben nincs gyors orvosi beavatkozás, a halál elkerülhetetlen.

A hipotermiának elsősorban a hajléktalanok vannak kitéve, de a nedves ruha is növeli a veszélyt. A mozgási problémákkal küzdő idősebbek, akik huzamosabb ideig 15 C foknál hűvösebb közegben tartózkodnak ugyancsak komoly veszélynek vannak kitéve.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.