2023. november 18., 15:49

Az ellenzéki képviselő szerint hatékonyak voltak az Oroszország elleni szankciók

A közszolgálati RTVS Szombati dialógusok című vitaműsorának Juraj Blanár (Smer-SD) külügyminiszter és Tomáš Valášek (PS) parlamenti képviselő volt a vendége.

Eltérő világlátás
Tomáš Valôášek - Juraj Blanár
Fotó: TASR/ma7

Az Európai Unió Oroszország ellen kilátásba helyezett 12. szankciója kapcsán a külügyminiszter jelezte, Szlovákia követelni fogja, hogy készüljön hatástanulmány arról, milyen mértékben érintették negatívan ezek a szankciók magát az Európai Uniót, illetve Szlovákiát.

A nukleáris fűtőanyagot vörös vonalnak nevezte, amely nem szerepelhet a szankcionált termékek között, mivel Szlovákia atomerőművei egyelőre nem képesek más fűtőanyaggal működni.

Ezzel vitapartnere is egyetértett. Mint hozzátette, amennyiben a nukleáris fűtőanyag bekerülne a szankciós csomagba, azt bármelyik kormány megvétózná.

Ha nincs alternatívánk, tárgyalások útján kell elérnünk az alternatívát"

- mondta Valášek.

A korábbi EU-s szankciós csomagokról azonban a két politikus eltérően vélekedett.

A balliberális képviselő szerint a korábbi szankciók eredményesek voltak, mivel Oroszország ezek miatt nem tudta úgy felszerelni a hadseregét, mintha ezek a megszorítások nem sújtották volna.

Blanár szerint viszont ezek a szankciók nem állították meg Oroszországot, ugyanakkor a szlovák vállalatokat negatívan érintették.

A külügyminiszter ezúttal is megerősítette, hogy a Smer-SD továbbra is kitart Szlovákia EU- és NATO-tagsága mellett. Előre nem akarja jelezni, hogy mit fog megvétózni, de az első helyen az ország érdekeinek kell állniuk. Ez a szuverén külpolitika jellemzője.

Tomáš Valášek a kormányprogramról szólva bírálta, hogy az előző kormány külpolitikáját "térdeplőként" jellemezte. Ez nemcsak csúsztatás, hanem ellentmond a tényeknek is, sőt veszélyes.

Azzal, hogy mások nézeteit megfosztják legitimitásuktól, nem hallják meg a jó elképzeléseiket sem"

- jegyezte meg.

Blanár a törvényes bevándorlást pozitívan ítéli meg, ugyanakkor az illegális migrációt határozottan ellenzi. Üdvözölte a belügyminiszter igyekezetét, és jelezte, hogy az elrettentés politikájára van szükség. De beszélni kell a schengeni rendszer működéséről is.

Valášek azzal egyetért, hogy az illegális migrációra megoldást kell találni, de nem olyan furcsa vagy kuriózumnak tűnő félkatonai gyakorlatokkal, amelyek még egy mezei nyulat sem ijesztenénk meg. Hangsúlyozta, hogy valamilyen formában szolidárisaknak kell lennünk azokkal az országokkal, amelyek képtelenek ellenállni a migránsok nyomásának.

A Smer-SD kész anyagilag támogani Ukrajnát és hajlandó ezt megvitatni, de vannak feltételei is. A pénzt arra a célra kell felhasználni, amire szánták és nem tűnhet el. Ennek nem lehet kihatása a kohéziós és a közös agrárpolitikára sem, miközben a pénzeket a Szlovákiát érintő ukrán infrastruktúra megújítására is fel kell használni.

Valášek is fontosnak tartja Ukrajna anyagi megsegítését, már csak azért is, mert Szlovákia egyike azon kevés országnak, amely  szomszédos Ukrajnával. Az ország a jövőben profitálhat a határon áthaladó kereskedelemből is. Vitapartnerével abban is egyetértett, hogy szigorúan oda kell figyelni a támogatások elosztására.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.