2023. május 26., 12:30

Az elítéltek elektronikus követése pénzpocsékolás, ha a belső ellenőrzés csődöt mond

Az elítéltek követésének elektronikus rendszerét (ESMO) hat éve történt bevezetése óta második alkalommal ellenőrizték.

Folyik el a pénz
Ľubomír Andrassy
Fotó: TASR

Az eltelt időszak alatt a kihasználtsága 10 százalékos volt. Ez a belső ellenőrzés csődjének, valamint az európai és a közpénzek pocsékolásának  eklatáns példája. Minderről a Szlovák Köztársaság Számvevőszékének (NKÚ) elnöke, Ľubomír Andrassy beszélt pénteki sajtótájékoztatóján.

Az NKÚ szerint egy elítélt vagy megvádolt személy követése az államnak napi 150 eurójába kerül.

A tájékoztatón elhangzott az is, hogy az elektronikus rendszerrel kapcsolatos beruházás, annak működtetése és irányítása a működése óta eltelt hat év során 35,6 millió euróval többe került, mintha ezt a rendszert egyáltalán nem vezették volna be a gyakorlatba. A projektre több mint 50 millió eurót fordítottak.
Ez annak a példája, hogy nemcsak a munkajogi, hanem a büntetőjogi felelősséget is meg kell állapítani"

- mondta Andrassy.

Azt is problematikusnak tartja, hogy a Szlovák Köztársaság nem képes alternatív büntetéseket kiróni, amelyeket 2006 óta lehetővé  tesz az alternatív büntetésekkel kapcsolatos új jogszabály. A nemzeti programnak ugyanakkor meg kellett volna oldania azokat az aktuális problémákat is, amelyek az elektronikus szolgáltatások hiányából, az alternatív büntetések kirovásának alacsony szintű mértékéből és a börtönök nem kielégítő kapacitásából adódtak a lakosság biztonsága szempontjából.

Az elnök felhívta a figyelmet arra is hogy már a megvalósítással kapcsolatos előtanulmányok során rosszul határozták meg a nemzeti program alapvető paramétereit. Nem vették tekintetbe az összes műszaki sajátosságot és nem jelölték ki megfelelően a mérendő mutatókat.

A vissza nem térítendő támogatásról szóló szerződést az eltelt hat év alatt nem lett volna szabad alapvetően módosítani. A közbeszerzést követően azonban négyszer is módosították. A megvásárolt  követő berendezések némelyikének a kiválasztása sem volt megfelelő és ezek alacsony kihasználtsága vezetett oda, hogy a projekt gazdaságilag veszteséges lett.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.