2022. szeptember 5., 16:02

Az államfő szerint folytatni kell az orvosok béremeléséről szóló tárgyalásokat

Zuzana Čaputová államfő elkerülhetetlennek tartja az orvosok béremeléséről szóló további tárgyalásokat.

Zuzana Čaputová
Fotó: TASR

Ezt a pozsonyi Mokrohájska utcai Összevont Iskola tanévnyitóján közölte.
Az egészségügyben szerinte nagyon kellemetlen helyzet állhat elő.

Olyan körülményeket kell biztosítani, amelyek arra fogják ösztönözni az embereket, hogy az egészségügyben maradjanak, illetve hogy az egészségügyben kezdjenek el dolgozni

– állapította meg.

Igor Matovič (OĽANO), a pénzügyi tárca vezetője múlt héten arra figyelmeztetett, hogy már nem tervez további tárgyalásokat az orvosok béremeléséről. Szerinte nagyon jó ajánlatot kaptak. Eduard Heger (OĽANO) kormányfő jelezte, hogy

az egészségügyi tárca dolgozik az egészségügyi dolgozók béremeléséről szóló törvényen.

Az év végéig el akarják fogadni. Az ezzel kapcsolatos vitákra pedig eddig van lehetőség.

Matovič augusztusban mutatta be a kórházi orvosok béremeléséről szóló javaslatot. A szakvizsga előtt álló orvosok esetében a minimálbér szorzója az átlagbér 1,25-szöröséről ennek 1,4-szeresére nőne. A szakvizsgával rendelkező orvosok esetében a szorzó nem változna. Ugyanakkor a fizetések mindkét esetben a ledolgozott évek számától is függenének.

Peter Visolajský, az orvosszakszervezet vezetője a Kormányhivatalban folytatott utolsó tárgyalás után azt közölte: a tömeges felmondáson kívül nincs más lehetőség. Mint elmondta: a kormány az orvosszakszervezet több követelésével kapcsolatban még mindig nem mutatta be a megoldást. Szerinte a béremelés önmagában nem oldja meg az egészségügy problémáit.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.