Az államfő szerint a kormánynak nem szabad formaságnak tekintenie a kormányprogramot

2021. április 1., 16:23
ma7 | TASR

A kormánynak nem szabad puszta formaságnak tekintenie a kormányprogramot. Az új kormányprogram teret ad a kormánynak arra, hogy az egy éve tartó járvány után az ország valós helyzetéhez igazítsák a dokumentumot.

Zuzana Čaputová
Fotó: TASR

Zuzana Čaputová köztársasági elnök erre szólította fel a kinevezés után az új kormánykabinetet. Az államfő megjegyezte, hogy

a múltbeli nézeteltéréseket az együttműködésnek, a kölcsönös tiszteletnek és a békének kell felváltania.

Az államfő rámutatott: ezt várja a lakosság Eduard Heger (OĽANO) új miniszterelnöktől.

Čaputová emlékeztetett arra, hogy

az alkotmány értelmében az új kormánynak 30 napon belül be kell mutatnia a kormányprogramot, amelyben reagálhat az aktuális társadalmi és gazdasági problémákra.

Ugyanakkor lehetőség van arra, hogy a helyreállítási terv értelmében módosítsák a dokumentumot.

Az elkövetkező években milliárdok érkezhetnek az Európai Unióból Szlovákiába, ami nemcsak a válság következményeinek felszámolásában segíthet, hanem abban is, hogy megszüntessük kiszolgáltatottságunk és gyenge ellenállóképességünk okait

- mondta Čaputová.

Ráirányította a figyelmet azokra az emberekre is, akik a legtöbbet vesztették a világjárvány miatt, és

akik a túlélés küszöbére sodródtak. Szerinte a válság megmutatta, milyen nagy szükség van a mentősök, az ápolók és a gondozók munkájára.

Čaputová szavai szerint tartozunk a gyerekeinknek, hiszen ők érezték meg leginkább a válság hatását az oktatásban, és megérdemlik a pozitív változást. Tartozunk az időseknek is, akik hosszú hónapok óta nem találkozhattak a szeretteikkel, de a kultúra területén és a szolgáltatásban dolgozóknak is, akik nem folytathatták a munkájukat.

Az államfő szerint segíteni kell mindazoknak, akik nem kaptak támogatást.
 

Az államfő úgy fogalmazott, meggyőződése, hogy Heger új megközelítéssel és új energiával fog kormányozni, és a kormány olyan hatékonyan fog működni, mint az a végrehajtó hatalom legfelsőbb szervétől elvárható.

A köztársasági elnök szerint az, hogy a koalíciónak négy hét után sikerült megállapodásra jutnia, még csak a kezdet.

A négypárti koalíció munkája akkor lesz eredményes, ha a kormány olyan lépéseket tesz, amelyek segítik az országot és lakosságot

- mondta Čaputová. Hozzátette, az empátia fontos jellemzője lesz a következő kormányzati időszakának, a kulcsszó pedig a megújulás lesz.    

Az ország járvány utáni helyreállítása és a lakosság bizalmának visszaszerzése a legfontosabb

- jegyezte meg.

Kövesse facebook oldalunkat is!