2023. november 7., 11:37

Az alkotmányjogász szerint a parlament egyelőre nem tudja leváltani Eštokot

Előbb a bizalom, csak aztán jöhet a bizalmatlansági indítvány. A parlament ugyanis nem nyilváníthat bizalmatlanságot egy olyan kormánnyal szemben, amelynek még nem szavazott bizalmat. Ugyanígy vonatkozik ez az egyes kormánytagokra is, fogalmazott Vincent Bujňák, a Comenius Egyetem alkotmányjogásza a SITA hírügynökségnek.

Matúš Šutaj eštok
Fotó: TASR

Bujňák szerint egy kormánytaggal szemben nem lehet bármikor és bármely pillanatban bizalmatlanságot kifejezni, annak ellenére sem, hogy a szlovák Alkotmány a bizalmatlanság kifejezését a kormánykabinet egyes tagjaival szemben lehetővé teszi.

Kifejtette azt is, hogy a szóban forgó alkotmányos normát összefüggésbe kell hozni az alkotmány más passzusaival, különösen a szlovák Alkotmánybíróság 1995-ös értelmezésével, amely jelentős mértékben rávilágít a kormány és a parlament viszonyára.

Az értelmezésből az következik, hogy bizalmatlanságot csak olyan kormánnyal vagy annak egyik tagjával szemben lehet kifejezni, amely korábban bizalmat kapott.

„A már kinevezett kormány, amely a kinevezésétől számított 30 napon belül köteles a parlament előtt megjelenni, beterjeszteni a kormányprogramját és bizalmat kérni, eltérő alkotmányos alapon működik” – magyarázza a szakember.

Hozzáteszi azt is, hogy a képviselők interpellálhatják egy ilyen kormány miniszterét, illetve a parlament vagy a parlamenti bizottság megbízása alapján képviselői vizsgálatot is végezhetnek a minisztériumban.

„A képviselői vizsgálat keretében megállapíthatják, hogyan tartják be és hajtják végre a törvényeket, illetve, hogy a közpénzekkel való gazdálkodás összhangban van-e azokkal.

Azok a jogalanyok, amelyeknél a képviselői vizsgálat zajlik, kötelesek a képviselők részére a képviselői vizsgálat lebonyolításával kapcsolatos információkat, magyarázatokat és dokumentumokat rendelkezésre bocsátani és kérésre elfogadni” – tette hozzá Bujňák.

A Progresívne Slovensko mozgalom Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) belügyminiszter menesztését kívánja kezdeményezni a parlamentben. A progresszívok szerint az ok a miniszter törvénysértése.

Peter Pellegrini, a Hlas-SD párt elnöke a közösségi hálón egy videóban reagált erre, azzal a kérdéssel, egyáltalán lehetséges-e egy olyan parlamenti ülést összehívni, amelyen bizalmatlanságot szeretnének nyilvánítani egy olyan kormány egyik miniszterével szemben, amelyik még nem kapott bizalmat.

Egyúttal azt is kijelentette, hogy teljes mértékben támogatja Šutaj Eštokot és annak lépéseit, s a minisztert a párt vezetése is támogatja.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.