2020. szeptember 24., 17:58

Az alkotmánybíróság elvetette Monika Jankovská panaszát

A Szlovák Alkotmánybíróság elvetette Monika Jankovská volt igazságügyi államtitkár panaszát, amellyel a márciusi letartóztatása ellen tiltakozott. Monika Jankovská ellen korrupció ügyében indult eljárás. A panaszos szerint sérültek az alkotmány és az Emberi Jogok és Alapvető Szabadságok Védelméről Szóló Egyezmény által garantált jogai.

alkotmanybirosag_1.jpg
Fotó: archívum

Az alkotmánybíróság tájékoztatása szerint a panasz elvetése mellett szeptember 9-én döntött a negyedik szenátus, zárt ajtók mögött. A szenátus tagjai Miroslav Duriš (elnök), Peter Straka és Ladislav Duditš.

Monika Jankovská konkrétan a Specializált Büntetőbíróság március 14-ei határozata, valamint a Legfelsőbb Bíróság március 20-ai határozata ellen emelt panaszt. Utóbbi megerősítette az előzetes letartóztatás elrendelését.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) márciusban 18 személy, köztük 13 bíró ellen indított eljárást korrupció és az igazságszolgáltatás függetlenségének megsértése miatt. Az akció fedőneve Búrka (Vihar) volt.

Monika Jankovská, a Smer-SD volt igazságügyi államtitkára ellen vesztegetés és kenőpénz elfogadása miatt indult büntetőeljárás. A gyanú szerint az egyik televíziós váltó ügyében utasításokkal látta el Zuzana Maruniaková bírónőt, aki a Pozsony V Járásbíróságon tárgyalt perben végül Marian Kočner javára döntött.

A nagyvállalkozót később ugyanezen váltók hamisítása miatt nem jogerősen 19 év börtönbüntetésre ítélték Pavol Rusko vádlottal, a Markíza TV volt igazgatójával együtt.

A Specializált Büntetőbíróság vizsgálóbírója hétfőn (szeptember 21.) Monika Jankovská előzetes letartóztatásának meghosszabbítása mellett döntött. Eszerint a terhelt 2021. március 11-ig letartóztatásban marad.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.