2023. március 19., 15:44

Attól, hogy Szlovákia MiG-eket ad Ukrajnának, nem lesznek olcsóbbak az F-16-osok

Szlovákia biztonsági és védelmi képességeinek növeléséhez járul hozzá a MiG-29-es vadászrepülőgépek Ukrajnának adományozásáért kapott kompenzáció - mondta Grendel Gábor a Markíza televízió Testre mérve című politikai vitaműsorában.

Grendel Gábor, Richard Raši, Milan Majerský
Fotó: TASR

Az OĽANO politikusa az ellenzéki Richard Rašival közösen cáfolta azon híreszteléseket, miszerint a MiG-ek adományozásával járó kárpótlás az amerikai F-16-os vadászrepülőgépek árának csökkentésével járna.

Nem hiszem, hogy ez érintené az F-16-osokat

- mondta az ellenzéki Hlas-SD alelnöke - pártja elnöke, Peter Pellegrini az 5 perc múlva 12 című vitaműsorban elhangzott szavaira reagálva, miszerint a katonai felszerelés árának csökkentése lenne a kárpótlás.

Nem, ez nem érinti az F-16-osokat - erősítette meg Raši kijelentését Grendel Gábor. Kiemelte, hogy a kárpótlás Szlovákia biztonsága és védelmi képessége szempontjából előnyös.

„Elégedett vagyok azzal, amit az ideiglenesen megbízott védelmi miniszter, Jaroslav Naď elért a tárgyalások során“ - tette hozzá.

Euromilliók az egészségügybe

A beszélgetésben az egészségügyet érintő kérdések is terítékre kerültek. Milan Majerský, a KDH elnöke, valamint Richard Raši egyaránt sürgette a szlovák kormányt, hogy a beharangozott 283 millió eurót mihamarabb utalják a rendelőknek.

Mindketten figyelmeztettek arra, hogy

késés esetén fennáll annak a veszélye, hogy a rendelőintézetek nem hosszabbítják meg szerződéseiket az egészségügyi biztosítókkal.

Grendel erre reagálva csak annyit mondott, hogy egyetlen kormány sem kockáztatná meg az egészségügyi rendszer összeomlását.

Az egészségügynél maradva Raši azt is megjegyezte, hogy mivel szerinte a Rázsochy kórház nem készül el a helyreállítási tervben előírt időn belül, az erre előirányzott pénzt más egészségügyi intézményekre kellene fordítani. Grendel válaszában a turócszentmártoni kórház építését hozta fel, amely ugyanezen helyreállítási tervből van finanszírozva.

Választási előkép

Szóba került az előrehozott parlamenti választás is.

A KDH és a Hlas-SD egyértelműen egyedül indul a választáson

- erősítette meg Majerský és Raši. Grendel Gábor, anyapártja, a NOVA áprilisi közgyűlését követően óhajt csak nyilatkozni a választási terveikről - tudhattuk meg a politikai vitaműsorból.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről. 

Hozzászólások

Fehér István 2023. 03. 20., h - 21:11

Ebben az esetben sem esett az alma messze a fájától! Kőkeményen dilettáns, vagy csupán szimplán hülye mond ilyen marhaságot!