2023. április 24., 11:44
Frissítve: 2023. ápr. 25. 13:13

Andruskó: Nemcsak megölni kellett volna Kuciakot, de a holttestét is eltüntetni, hogy sose találják meg

A Kuciak-gyilkosság miatt már jogerősen elítélt Andruskó Zoltán meghallgatásával folytatódott hétfőn a bazini Speciális Büntetőbíróságon (ŠTS) a Ján Kuciak újságíró meggyilkolása, illetve három ügyész tervezett meggyilkolása ügyében zajló tárgyalás. Andruskó ügyét külön eljárás keretében tárgyalja a bíróság.

Andruskó Zoltán
Fotó: TASR

Andruskó április elején a bíróságon egy levélről beszélt, melyet az őrizetbe vétele előtt írt egy ismerősének.

A levélben azt írta, Alena Zsuzsová és Marian Kočner rendelte meg a gyilkosságok végrehajtását, és a levél megírásakor úgy érezte, veszélyben van az élete. Hétfőn a bíróságon azt mondta, a levelet azért írta meg, mert Zsuzsová többször megfenyegette. A levelet nemrég adta át a bíróságnak.

Amikor Andruskó Zoltán úgy döntött, hogy elkezd együttműködni a rendőrséggel és vallomást tesz, szerinte eleinte arról volt szó, hogy az ellene indított eljárást megszüntetik. Utána az ügyvédje állítólag megegyezett az ügyésszel, hogy nyolc év szabadságvesztés kiszabását fogja javasolni. „Végül megduplázták a büntetésemet” – jegyezte meg Andruskó.

Megismételte, eredetileg nemcsak megölni kellett volna Kuciakot, hanem a holttestét is eltüntetni, hogy azt sose találják meg. „Azt mondta nekem, hogy Kočner rendelte meg a gyilkosságot” – mondta Zsuzsováról. Vallomása szerint a pénzt konyhai papírtörlőbe csomagolva kapta meg Zsuzsovától.

A 2018 februárjában történt Kuciak-gyilkosság ügyében Kočner és Zsuzsová bűnösségéről tárgyal a bíróság. Az ŠTS eredetileg felmentette őket a vádak alól, de a Legfelsőbb Bíróság 2021 májusában visszaadta az ügyet az elsőfokú bíróságnak. A gyilkosság ügyében eddig három jogerős ítélet született. Miroslav Marček és Szabó Tamás 25 év, Andruskó Zoltán 15 év letöltendő börtönbüntetést kapott.

Zsuzsová tagadta, hogy Andruskó az ő mobiltelefonján kommunikált volna Kočnerral. Azt állítja, 2017 nyarán háromszor adott neki kölcsön pénzt, összesen 20 ezer eurót. A bankjegyeket általában papírtörlőbe csomagolva adta át. „Andruskó Zoltánnak fehér konyhai papírtörlőbe csomagolva adtam pénzt, de semmilyen gyilkosságot nem rendeltem meg" – hangsúlyozta Alena Zsuzsová.

Négy személy - Marian K., Alena Zs., Dušan K. és Darko D. - ellen emeltek vádat Maroš Žilinka jelenlegi főügyész, Daniel Lipšic jelenlegi különleges ügyész és Peter Šufliarský volt főügyészhelyettes meggyilkolásának előkészítése miatt.

Szabó Tamás ügyét külön eljárás keretében tárgyalták, a bíróság bűnösnek találta. A vádirat szerint Žilinka és Lipšic megölésére 2017 őszén adott megbízást Marian Kočner, Šufliarský likvidálására körülbelül egy évvel később.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.