2024. január 14., 12:44

Andrej Danko balesete megosztotta a jogász végzettségű politikusokat

Andrej Dankónak (SNS), a parlament alelnökének közlekedési balesete, amely során megrongált egy közlekedési jelzőlámpát Pozsony Hidegkút városrészében, a jogi végzettségű politikusok körében is vitákat váltott ki. 

Másként látják
Juraj Šeliga - Michal Radačovský
Fotó: TASR/ma7

Miroslav Radačovský ügyvéd, EP-képviselő és Juraj Šeliga, a szlovák parlament volt elnökhelyettese például eltérően vélekedik arról, hogy Danko cselekménye általános veszélyeztetésnek minősíthető-e?

Šeliga úgy látja, hogy a baleset bejelentésének elmulasztása megalapozta az általános veszélyeztetés és egy közhasznú berendezés megrongálása bűncselekményének gyanúját.

Ez egy olyan helyen történt, ahol négysávos út van, és ahol egy villamosvonal is van. Az emberek minden reggel oda járnak dolgozni, a gyerekek iskolába járnak"

- mutatott rá a Demokrati elnöke.

Radačovský Šeliga véleményét jogi dilettantizmusnak minősíti.

Itt nem arról van szó, hogy például egy irányjelző táblát tönkretesznek, ami elméletileg általános veszélyt okozhat"

- hangsúlyozta.

Még ha a közlekedési lámpa nem is világít, van egy sávjelzés, az úgynevezett zebra, és egy tábla az előtte közlekedőknek, amit tiszteletben kell tartaniuk"

- mondta a képviselő, aki mellesleg fontolgatja, hogy elindul az államfőválasztáson.

Hangsúlyozta, hogy ez az ő jogi, nem politikai véleménye, ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy nem pártpolitikai indíttatásból tette nyilatkozatát.

Mint korábban beszámoltunk róla, Andrej Danko csütörtökön, január 11-én nem sokkal éjfél előtt belehajtott egy jelzőlámpába. Maroš Žilinka főügyész jelezte, hogy közhasznú berendezés megrongálása és működésének veszélyeztetése miatt büntetőeljárást kezdeményez.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.