2021. november 28., 15:23

Amiben a PS, a KDH és az SNS egyetért: A kormány képtelen megfelelően kezelni a járványhelyzetet

A kormány nem tudja felvenni a harcot az új koronavírus-járvány ellen. A jelenlegi zárlat rendszertelen, nem segít a helyzet megoldásában. Erről három parlamenten kívüli párt, a PS, a KDH és az SNS vezetői állapodtak meg a TA3 hírtelevízió A politikában című vasárnapi vitamásorában. Amiben azonban nem értenek egyet, az a kötelező védőoltás kérdése.

Danko, Majersky, Bihariová
Fotó: TASR, ma7
Amilyen a kormány, olyan a járványhelyzet.

Ez jól mutatja a tehetetlenségüket” - mondta Irena Bihariová, a PS elnöke. Támogatja a 18 év felettiek kötelező védőoltását, de bizonyos esetekben javasolja az oltás beadása előtti orvosi konzultációt. Emlékeztetett arra, hogy a harmadik hullámban sem született semmilyen megállapodás a kompenzációs rendszerről, és

fenntartásai vannak a pénzügyminisztérium 500 eurós bónuszjavaslatával szemben is.

A javasolt egészségügyi reformot nem látja rossznak, sokkal inkább támogatja a Rázsochy kórház befejezését, mint egy magánkórház megvásárlását.

Milan Majerský, a KDH vezetője szerint a jelenlegi zárlatnak akkor lenne értelme, ha ez igazságosan, mindenkire vonatkozna.

Ha a kormány csak valakit akar kielégíteni, akkor senkit sem fog kielégíteni

 - jelentette ki Majerský. Úgy véli, az segítene, ha az egész ország le lenne zárva, szerinte a gazdaságot is lockdown alá kellett volna vonni. A hangsúlyt ő is a védőoltásra helyezi. Igor Matovič pénzügyminisztert többek közt az önkormányzatok évi több millió eurós kiesése miatt kritizálja. Hangsúlyozta: szükséges az egészségügyi szakemberek fizetésének emelése.

Az egészségügyi reformot tartja a legfontosabbnak, de nem abban a formában, ahogyan azt a kormány javasolja.

Az SNS elnöke, Andrej Danko „abszolút káoszról és anarchiáról” beszélt, úgy gondolja, a kormány a próba-szerencse módszert alkalmazza. Szavai szerint a gazdasági kudarc mellett több más területen is kudarcot vallottak.

Stresszt és kilátástalanságot váltanak ki az emberekből

- mondta Danko. A lockdownt káosznak és korai cselekvésnek nevezte, kritizálta, hogy azt egyik napról a másikra vezették be. A védőoltást csupán egy lehetőségnek látja, ő maga sincs még beoltva. Matovič bónuszával kapcsolatban azt mondta, nem tudja elképzelni, hogyan valósítják meg azt, ugyanakkor örömmel fogad mindent, ami az idősebbeket segíti. Üdvözli az egészségügyi reformot, de elsősorban béremelést szorgalmaz, és ellenzi a kórházak bezárását. Ha a kormány nem fogja jól kezelni a kialakult helyzetet,

új önkormányzati választásokban látja a megoldást, amelyekhez parlamenti választás is csatlakozhatna.

Bihariová közvetlenül nem kívánt nyilatkozni arról, hogy kikkel tudná elképzelni az együttműködést, ha a PS bejutna a parlamentbe. Szerinte fontos a programok összeegyeztethetősége.

Majerský úgy gondolja, hogy a választásokig még több politikai szubjektumot is létrehoznak. A szélsőségesekkel és az államot korrupcióval fertőzőkkel viszont biztosan kizárta az együttműködést.

Danko a fasisztákkal, a szélsőségesekkel és a liberálisokkal való együttműködést zárta ki, az együttműködés kérdésére csupán a választások után fog válaszolni.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!