2022. július 19., 16:43

Ami a fizetéseket illeti, Szlovákiának nincs mivel dicsekednie! Még a V4-ek között is az utolsó helyen kullogunk

Nem kaptunk jó bizonyítványt. Az európai átlagbérek legújabb táblázta azt mutatja, Szlovákia jócskán lemaradt. Sőt az 1185 eurós átlagbérünk még a Visegrádi Négyek országai közül is csak az utolsó helyre volt elég. Ha összehasonlítjuk a fizetéseket, rájövünk, hogy éppen azoknak a szakmáknak képviselői keresnek jóval átlag alatt, ahol már egy ideje hiány mutatkozik.

pénz euro
Képünk illusztráció.
Fotó: pixabay.com

Csehországban 1533 euró az átlagkereset, Magyarországon 1369 euró, Lengyelországban pedig 1301 euró. 

A bérnövekedés tekintetében is le vagyunk maradva, hiszen míg a cseheknél 12 százalékkal, az osztrákoknál 23 százalékkal, a németeknél pedig 14 százalékkal nőttek a fizetések, addig nálunk csak 6 százalékkal, derül ki a Mazars tanácsadó társaság felméréséből. De vajon miért vagyunk ennyire lemaradva a többi országtól?

Ha azt akarjuk elérni, hogy gyorsabban emelkedjenek az átlagbérek, akkor magasabb hozzáadott-értékű vállalatoknak kellene itt működniük.

Szlovákia az autógyártás és gépgyártás irányába indult el, afféle összeszerelő-műhelyként funkcionál, ami ugyan növeli a foglalkoztatottságot, de ebben az ágazatban, főleg az alvállalkozóknál, a fizetések növekedését az alacsony haszonkulcs fékezi.

számítógép, üzlet
Illusztrációs felvétel
Fotó:  Pixabay.com

Több olyan vállalatra lenne szükség, amelyik az IT-szektorban vagy az egészségügyben érdekelt. A bérek emelkedését segítené a jó együttműködés a nemzetközi nagyvállalatokkal is, valamint a nyugat-európai és az amerikai export.

Mindehhez az oktatásügyet is át kellene szervezni, több olyan szakember képzésével, akik jól fizető ágazatokban tudnak dolgozni.

Pozsony vezet, Eperjes lemaradt

A szlovák Statisztikai Hivatal szerint idén a bérek pörgősebb tempóban emelkedtek, a legtöbb ágazatban azonban nem bírták követni a magas inflációt. A 19 megfigyelt ágazatból csak 7-ben sikerült valódi, nem egész 8 százalékos fizetésemelést elérni.

Nemcsak a bérek, hanem az árak is nőttek, ezért az inflációs hatástól megtisztított reálbér 1,4 százalékkal csökkent. Magyarra fordítva: a fizetésünkből kevesebb holmit tudtunk venni, mint egy évvel korábban.

Szlovákiában a legmagasabb, 2 527 eurós bruttó átlagbérek már régóta a pénzügyi és biztosítási szektorban vannak.

Kétezer euró felett keresnek az információ és kommunikáció területén dolgozók, valamint az energiaszolgáltató szektor alkalmazottai.

A megyék közül hagyományosan Pozsony megyében vannak a legmagasabb, 1 546 eurós átlagbérek. Ehhez képest Eperjes megyében csak 919 euró. A különbség nem kevés, 627 euró!

A Mazars tanulmányából az is kiderül, hogy a munkaadók alkalmazottakra vonatkozó adó-és járulékterhei idén 22 országban tovább csökkentek. Átlagosan 15 százalékkal, de ebben vannak eltérések az egyes országok között.

Siralmas állapotok

A pályakezdő pedagógusok tiszta bére nem egész 850 euró, amiből fenntartani egy háztartást, eltartani a családot és esetleg még jelzálogkölcsönt is fizetni, lehetetlen vállalkozás. Néhány euró esetleg még csurran-cseppen abból is, ha valaki osztályfőnöki funkciót vállal.

tanítás
Fotó:  pixabay.com

A fizetésemeléshez továbbképzéseken keresztül vezet az út, ami viszont időigényes és megterhelő.

Más országokban már a kezdő pedagógusok is jóval ezer euró felett keresnek.

Átlagos pedagógusfizetések:

Lengyelország – 1677 €

Csehország – 1591 €

Szlovákia (az igazgatókat is beleszámítva) – 1522 €

Magyarország – 1346 €

Nem vagyunk konkurenciaképesek

Évente száz nővér dönt úgy, hogy inkább valamelyik környező országban próbál meg elhelyezkedni. Sok frissen végzett nővér pedig egyáltalán nem is kezdi el hivatása gyakorlását, vagyis nem lép be az egészségügyi ellátórendszerbe. Emiatt nővérek ezrei hiányoznak a kórházakból, osztályok léte kerül veszélybe.

nővér
Fotó:  TASR

Iveta Lazorová, a nővérek kamarájának elnöke szerint a közelmúltban Magyarországon, Lengyelországban és Csehországban is 200-300 eurós, sőt 600 eurós fizetésemelésekre került sor, ezért a V4-ek országaival Szlovákia nem tud konkurálni.

Nővérek átlagfizetése:

Lengyelország – 1526 €

Magyarország – 1509 €

Csehország – 1468 €

Szlovákia – 1100 €

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.