2023. február 8., 20:49

Amerikaiak robbanthatták fel az Északi Áramlat gázvezetéket

Egy Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró, Seymour Hersh szerdán megjelentet cikkében azt írja, az amerikai haditengerészet búvárai tavaly júniusban robbanószerkezeteket helyeztek el az Északi Áramlat 2 alatt.

Északi Áramlat
Fotó: TASR/AP

Az oknyomozó újságíró szerint a robbantásról szóló döntést az amerikai elnök, Joe Biden hozta meg, írja az index.hu.  Az újságíró szerint az amerikai haditengerészet tengeralattjáróval akarta felrobbantatni a gázvezetéket, az amerikai légierő viszont inkább repülőgépről, egy távdetonátorral ellátott bombát dobott volna le a gázvezetékre.

Hersh szerint a fő kérdés nem az volt tehát, hogy legyen-e robbantás, hanem az, hogy milyen módon legyen az végrehajtva.

Az amerikai újságíró egy meg nem nevezett, de a művelet tervezéséről közvetlen tudomással bíró forrásra hivatkozva tette közzé írását.

A Fehér Ház és a CIA illetékesei határozottan tagadták az információt. 

Az Északi Áramlat 2-nél először 2022. szeptember 26-án észlelték a szivárgást, majd három nappal később a svéd parti őrség észlelt újabb szivárgást a gázvezetéken. A szakértők már ekkor is kizártnak tartották, hogy a gázvezetékek maguktól hibásodtak volna meg.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova már akkor arra szólította fel Joe Biden amerikai elnököt, hogy válaszoljon a kérdésre: ami szeptember 25-én és 26-án a gázvezetékekkel történt, az a korábbi fenyegetések valóra váltása-e Washington részéről? – írta akkoriban az index.hu. Zaharova arra is emlékeztetett, hogy az incidens Dánia és Svédország kizárólagos gazdasági övezetében történt, amelyet teljes mértékben az amerikai hírszerző szolgálatok ellenőriznek. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről. 

Hozzászólások

Fehér István 2023. 02. 09., cs - 06:04

Akik még éltünk az átkosban, soha nem gondoltuk volna, hogy a néhai Szovjetuniót is alul lehet múlni. Nos, ezt pont az USA -nak sikerült! A világ csendőre, az aljasság és a pofátlanság mintapéldánya, aki egy demens, hülye vénembert csalt bele az elnöki székbe. Remélem, a Szovjetunió sorsára jutnak, mert vastagon kiérdemelték!