2022. január 23., 13:33

Alakul a botrány egy elcsípett párbeszéd miatt: Pellegrini gazembernek nevezte a Smereseket

Furcsa botrány(ocska) van kialakulóban egy véletlenül elcsípett párbeszéd miatt. Bár a cím talán kissé pontatlan, de a lényegen nem változtat, Peter Pellegrini tényleg gazembernek titulálta egykori párttársait.

Pellegrini
Pellegrini itt nem Budajjal, hanem egy másik kormánypárti politikussal, Patrick Linharttal (Sme rodina) sugdolózik.
Fotó: TASR/AP

Egy bekapcsolva felejtett mikrofonnak köszönhetően az egész ország hallhatta, ahogy Peter Pellegrini, a Hlas-SD elnöke jóváhagyja Ján Budaj környezetvédelmi miniszter a Smer politikusaira vonatkozó, nem túl hízelgő kijelentését. Budaj egy véletlenül "lehallgatott" informális beszélgetés során gazembereknek, semmirekellőknek (a tárcavezető a többértelmű "dezolát" kifejezést használta) nevezte a Smereseket, mire Pellegrini helyeslően úgy reagált, "azok" ("Sú!")

Az egészben a legviccesebb, ahogy a Hlas-SD politikusai próbálják magyarázni pártelnökük bizonyítványát.

Matúš Šutaj Eštok, aki korábban Pellegrinihez hasonlóan maga is a Smer politikusa volt, azzal magyarázta a pártelnök megnyilvánulását, hogy ő egy udvarias, jólnevelt férfi, aki nem akarta megmondani a magáét egy idős embernek (ez lenne a 69 éves Budaj), így inkább ráhagyta a sületlenséget. 

Šutaj Eštok úgy fogalmazott,

minden tiszteletem mellett, de semmi értelme egy öregebb, szenilis úrral vitázni.

Pellegrini számára ez a kijelentés nem csak azért lehet kínos, mert maga is a Smer színeiben jutott be a parlamentbe, sőt, egy ciklussal korábban az ő kormányfőjük volt, hanem azért is, mert tetszik, nem tetszik, még mindig a Smer-SD pártja legközelebbi szövetségese, ráadásul szavazóik is erősen átfednek. Pellegrini pártból való távozása óta különösen ügyelt arra, hogy lehetőleg ne konfrontálódjék Ficóékkal. Egészen mostanáig ez nagyjából sikerült is, bár Robert Fico és pártja még nem reagált érdemben Pellegrini kijelentésére.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.