2021. augusztus 26., 16:00

Aláírásgyűjtés a kórházreform ellen

Petíciót indít a Szövetség a tervezett kórházreform ellen, amelynek értelmében a kormány több fontos regionális kórházat, köztük a Rimaszombatit is leminősítene, megszüntetve ezáltal számos fontos egészségügyi ellátást. Az aláírásgyűjtés elindítását csütörtökön egy közös sajtótájékoztató keretében jelentették be Rimaszombatban.

Szövetség, Petíció a kórházreform ellen, rimaszombati kórház
Fotó: ma7.sk

Cziprusz Zoltán megyei és városi képviselő a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az egészségügyi minisztérium által tervezett reform elfogadhatatlan, mert az gyakorlatilag elfekvő kórházzá degradálná többek között a rimaszombati kórházat is. Ez a lépés jelentősen megbontaná az egész környék egészségügyi ellátását, s tovább mélyítené az egyébként is hátrányos régió helyzetét. 

A tervezett reform ellen ugyancsak felszólalt Juhász Péter főorvos és képviselő, aki ismertette, hogy a rimaszombati kórház egy több mint 135 éve működő kórház, s az egyik legrégebbi az ország területén. Jelenlegi kapacitása 382 ágy, és egészségügyileg mintegy 120-130 ezer ember ellátását biztosítja, emellett 400 alkalmazottal a régió egyik legnagyobb munkaadójának számít.

A kórházban jelenleg aneszteziológiai, intenzív terápiás, sebészeti osztály (amely baleseti, urológiai, ortopédiai ellátást nyújt), belgyógyászati osztály, gyermekgyógyászati osztály (ennek része egy koraszülötti intenzív részleg), nőgyógyászati, szülészeti, ideggyógyászati, pszichiátriai osztály működik. Az onkológiai osztály a tavalyi évtől egy modern lineáris gyorsítóval rendelkezik, melyhez hasonló csak Besztercebányán és Kassán található. A felsoroltakon kívül működik még rehabilitációs osztály, hematológiai és transzfúziós osztály, röntgenológiai osztály és maga az elfekvő. A kórházban számos olyan osztály van, amely szükség esetén 4-5 járás lakosságának nyújt ellátást, s máshol a régióban nem található ilyen. 

Juhász Péter összegzése szerint a kórházban évente 14-15 ezer beteg fordul meg, kb. 3500 műtét történik és mintegy 1300-1400 gyermek születik. Az egészségügyi intézmény jelenlegi tevékenységét tekintve a beavatkozások mintegy 70 százaléka akut ellátás, amelyet azonnal el kell végezni. 

A jövő, amit elkészítettek számunkra az lenne, hogy a kórházak 30 százalékát bezárnák. Az új reform öt kategóriával számol, aminek a legalsó kategóriájában nincs aktív ellátás, csak elfekvő és ambuláns ellátás. Tehát mindazok az osztályok, amik itt fel lettek sorolva megszűnnének. Nem lehetne itt műtét végezni, nem lehetne itt szülészet, nem lehetnének itt olyan dolgok, amelyek ma abszolút standard részei a bajba jutott ember ellátásának”

– mutatott rá Juhász Péter. A főorvos hozzátette, hogy a jelenlegi fenntartó a Svet zdravia hálózat továbbra is érdekelt a rimaszombati kórház fenntartásában, ráadásul egy 14 millió eurós beruházást terveznek, amely a kórház B-pavilonjának befejezésére irányulna. 

Juhász Péter főorvos
A mai találkozónak az a célja, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a rimaszombati kórháznak volt, van és lesz is létjogosultsága. Elindítunk egy aláírásgyűjtést, amelynek célja, hogy a jelenlegi kormány álljon el ettől a reformtól és hagyja békén a rimaszombati kórházat, hagyja úgy működni, ahogy eddig”

– zárta Juhász.

Hencz Péter, Bátka polgármestere szerint is rendkívül fontos, hogy a betegek időben kerüljenek kórházba, mert ezen életek múlhatnak. „Egyetlen érv sem szól amellett, hogy a kórház megszűnjön, sőt további fejlesztésekre van szükség” – tette hozzá.

Vavrek István, a Most-Híd korábbi parlamenti képviselője a megszűnő kórházi osztályok esetén szintén arra mutatott rá, hogy ezzel számos egyéb szolgáltatást nyújtó munkahely is megszűnne. A másik dolog pedig, hogy ha növekedne az az idő, amíg a páciens elkerül a kórházba annak is súlyos következményei lehetnek, amely minden család életében gondot okozhat. 

Rimaszombati kórház szülészeti osztálya
Fotó:  ma7.sk

Jozef Šimko, Rimaszombat polgármestere sem értett egyet a kormány tervezetével, mert az hátrányosan érintené a gömöri és kishonti régió lakosságát. Parlamenti képviselőként egyúttal azt is kijelentette, hogy ha arra kerülne a sor, semmiképpen sem fogja megszavazni a kórházreformról szóló törvényt parlamentben. 

Cziprusz Zoltán végül hangsúlyozta, hogy a helyzet valóban komoly és súlyos, ezért mindent meg kell tenni, hogy megmentsük a rimaszombati kórházat. Elárulta, hogy ennek érdekében több szinten is tesznek lépéseket: elsőként a kórház fenntartója is érdekelt, ezért mindent megtesz a jelenlegi státusz megőrzéséért. Másodszor a Besztercebánya megyei képviselők szeptemberben határozatot fogadnak el és bekapcsolódnak a törvény véleményezési eljárásába. A harmadik lépés pedig polgári vonalon, az aláírásgyűjtéssel indul.

Cziprusz bízik benne, hogy minél több aláírást sikerül összegyűjteni és ezt figyelembe fogja venni a kormány. Ha mégsem akkor komolyabb lépések, és akár tüntetések szervezését is kilátásba helyezte.

A témával a Magyar7 hetilap következő számában is foglalkozunk.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.