2022. június 24., 16:43

Akit Brüsszel füstje megcsapott, avagy Heger szociális érzéketlensége

Bevallom a címet – kissé megcsavarva – a közelmúltban elhunyt Moldova Györgytől „kölcsönöztem”, aki egykor a vasutasokról írt riportkönyvet.

Gondoskodjunk magunkról
Eduard Heger Brüsszelből üzent
Fotó: TASR

Úgy tűnik, bizonyos politikusokat a „hely szelleme” annyira magával ragad, hogy időnként még a józan ítélőképességüket is megzavarja.

Ez történhetett Eduard Heger miniszterelnökünkkel is, aki az EU központjában egy kétnapos csúcstalálkozó szünetében nyilatkozott a sajtómunkásoknak és azt találta mondani, hogy azért nem híve a hosszabbtávú energiaárstopnak, mert az ártana a piacoknak. A rövidtávú ármaximalizálás még csak elmenne, de ezt is alaposan meg kellene fontolni.

A szlovák kormányfő szerint ajánlatosabb lenne a „drága energiák” megoldása során az energetikai cégekkel megállapodni. Emlékeztetett rá, hogy a Szlovák Villamosművekkel aláírtak egy memorandumot, amelyben a vállalat azt ígéri, hogy a következő két évben egy megawattóra villanyáramot rögzített áron, nagyjából 61 euróért adna el a fogyasztóknak.

Heger meggyőződése, hogy a szlovák háztartások az energiaárak drágulását a megemelt adóbónusznak köszönhetően ki tudják majd gazdálkodni.
Amennyiben január 1-jével megemelkedik az adóbónusz szintje, akkor minden családnak olyan eszközöket biztosítunk, amelyek lehetővé teszik a gáz magasabb árának is a törlesztését. Azaz úgy lehet ezt kezelni, hogy az embereknek vagy több pénzt adunk, hogy ezt megoldják, vagy úgy, hogy beavatkozunk a piaci folyamatokba, de ez az utóbbi mindig kockázatos”

- mondta Eduard Heger

A kormányfő a videófelvételen meglehetősen bátortalanul nyilatkozott, mintha maga sem hitte volna azt, amit mondott. Nyilván az inflációellenes csomag körüli belpolitikai huzavona is közrejátszott ebben. Kérdés persze, hogy az, amit a szlovákiai családok lehetőségeiről vizionált, mennyire hat meggyőzően az érintettek számára. Sokkal inkább úgy tűnik, hogy a kormány a lovak közé dobta a gyeplőt és abban reménykedik, hogy a kocsi baleset nélkül így is tovaszáguldhat.

A kormányfő nyilatkozatát itt nézheti meg.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.