2022. november 13., 12:13

Aki levélben szavazna a januári népszavazáson, jobb ha tudja: december 2-ig kell ezt kérvényeznie

Azok a szlovák állampolgárok, akik a január 21-ei népszavazás idején nem tartózkodnak otthon, ám szavazni szeretnének, megtehetik azt levélben, vagy elektronikus levélben. Ebbéli szándékukat azonban jelezniük kell, mégpedig 2022. december 2-ig - tájékoztat a belügyminisztérium.

népszavazás, választás
Illusztrációs felvétel
Fotó: TASR

Fontos tudni, hogy azok a polgárok, akiknek van bejegyzett állandó lakhelye, az adott önkormányzathoz kell fordulniuk, akiknek pedig nincs, a Belügyminisztériumhoz kell elküldeniük a kérvényt (Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky; odbor volieb, referenda a politických strán; Drieňová 22; 826 86 Bratislava 29; SLOVAK REPUBLIC - vagy elektronikus formában a volbypostou@minv.sk címre). A kérelem letölthető a szaktárca honlapjáról

A minisztérium arra is felhívja a figyelmet, hogy

a kérelemnek december 2-ig meg kell érkeznie, különben nem veszik figyelembe.

A levélben történő szavazást igénylőknek a település (vagy a minisztérium) legkésőbb 35 nappal a népszavazás előtt elküldi a szavazólapot, valamint a hozzá szükséges borítékot.

A választópolgárnak a teendője, hogy az IGEN, vagy a NEM választ kell bekarikáznia, majd a szavazólapot a "VOĽBA POŠTOU - ELECTION BY MAIL" - jelszóval ellátott borítékba helyezve elküldeni az önkormányzati hivatalnak (a Belügyminisztériumnak).

Feladóként a szavazó címét kell feltüntetni,

majd úgy kell azt elküldeni, hogy legkésőbb a népszavazás előtti utolsó munkanapon (január 20.) megérkezzen rendeltetési helyére.

A postai költséget a feladó fizeti!

A 2023. január 21-ére kitűzött népszavazásban arról döntenek a szavazók: egyetértenek-e azzal, hogy népszavazás útján vagy parlamenti határozattal lerövidíthető legyen a választási ciklus.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.