2022. február 24., 16:10

A volt smeres miniszter tagadja, hogy korrumpálta volna a nyomozót

Tanúk meghallgatásával folytatódott csütörtökön a Speciális Büntetőbíróságon  Marián Kučerka volt rendőrnyomozó ügye. Két korrupciós bűncselekménnyel gyanúsítják. A tanúk között volt Peter Žiga volt gazdasági miniszter is.

Peter Žiga
Fotó: TASR

Kučerkát azzal vádolják, hogy 25 ezer eurós kenőpénzt fogadott el Norbert Bödör nyitrai vállalkozótól, a volt NAKA igazgatón, Bernard Slobodníkon keresztül azért, hogy segít Žiga rokonának. A második esetben az ellene a vád, hogy 200 ezer euró kenőpénzt fogadott el a Vám- és Pénzügyőrség Bűnügyi Hivatal volt igazgatójától, Ľudovít Makótól.

Peter Žiga azt állította, nem ismeri a vádlottat, és életében először csütörtökön látta.

Nem tud hozzászólni a vádhoz, mert nem vett részt semmilyen találkozón, ahol pénzjutalmat kellett volna átadni rokona megsegítése címén. Se, Bödört, sem Slobodníkot nem ismeri. Arról, hogy rokona jogellenes cselekedetben vett volna részt, a médiából értesült.

Az exminiszter előtt három órán keresztül Peter Petrov tett vallomást, aki megerősítette, hogy Kučerka elkövette, amivel vádolják.

Állítása szerint jelen volt, amikor a vádlott és Slobodník a kenőpénzről beszélt. Elmondása szerint a találkozón ott voltak Žigáék is. Azt is hozzátette, hogy a pénz átadásánál nem volt ott, de mikor beszéltek róla, akkor igen. Beismerte, hogy jelenleg főleg gazdasági jellegű bűncselekményekkel gyanúsítják.

A védelem megkérdőjelezte Petrov szavahihetőségét és hazugnak nevezte.

Kučerka azt állítja, sosem volt ilyen találkozó és ártatlan. Kitart amellett, hogy vallomást tesz, de csak Slobodník és Makó kihallgatása után. Úgy véli épp ezek a tanúk azok, akik az előkészítő eljárás során szándékosan megváltoztatták vallomásukat.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.