2022. december 7., 19:52

A városok uniója elégedetlen a kormány által nyújtott kompenzációval

A Szlovákiai Városok Uniója (ÚMS) elégedetlen a kormány által utolsó pillanatban jóváhagyott „kompenzációval”. Bár az önkormányzatok több százezer eurót kapnak és kicsit fellélegezhetnek, de továbbra is félmilliárd euró hiányzik a költségvetésükből, emiatt pedig magasabb helyi adók, továbbá megemelt illetékek várnak a lakosságra az iskolaügyben és a szociális szolgáltatások terén – jelentették ki az uniót képviselő polgármesterek besztercebányai sajtótájékoztatójukon.

Ján Nosko
Ján Nosko
Fotó: TASR/AP
Kedden (december 6.) mikuláscsomagot kaptunk, eléggé keserű szájízzel fogadtuk a havi 140 eurós adóbónuszt. Elégedetlenek vagyunk amiatt, hogy ez milyen hatást gyakorol a költségvetésünkre, amiatt, hogy milyen módon „kommunikál” velünk a kormány, és gyorsított eljárásban, pénzügyi elemzések nélkül fogad el olyan intézkedéseket, amelyeknek komoly anyagi következményei vannak ránk nézve. Ezeket a döntéseket még a minisztériumok sem egyeztették egymás között. A hatalmas energiaárak, a rekordméretű infláció és drágulás miatt óriási nyomásnak vannak kitéve az önkormányzatok”

– jelentette ki Ján Nosko, az ÚMS alelnöke, Besztercebánya polgármestere. Hozzátette, Besztercebánya számára évi 4,43 millió eurós kiesést jelent a 140 eurós adóbónusz.

„A kormány miatt nőtt az önkormányzatok költségvetési hiánya, mégpedig olyan időszakban, amikor az energiaárakkal, az inflációs válsággal és különféle törvényi változtatásokkal kell megbirkózniuk” – tette hozzá Nosko azzal a megjegyzéssel, hogy ezt az eljárást a Helyi Önkormányzatok Európai Chartája megsértésének lehet tekinteni.

Richard Rybníček, az ÚMS elnöke, Trencsén polgármestere hozzáfűzte, „ha az OĽANO-n belüli platform nem lázad fel a parlamentben, még katasztrofálisabb lenne a helyzet”. „Az önkormányzatok összességében kapnak 300 millió eurót, ezzel kihúzzuk valameddig, de ez roppant kevés ahhoz, hogy ne kelljen a lakosokat érintő súlyos intézkedéseket elfogadnunk” - mondta.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.