2023. június 16., 17:49

A választási kampány szigorodó feltételei

A kampányanyagokon és a választási reklámtárgyakon fel kell tüntetni a megrendelő és a készítő adatait is. Kivételt csupán az apró kampánytárgyak, kitűzők, tollak, kulcstartók képeznek, azokon szerepelhet csak a párt neve. Ez érvényes a 30 másodpercnél rövidebb rádióreklámokra is – tájékoztatott a belügyminisztérium.

Olcsón megúszható?
Fotó: Archívum

A politikai párt köteles bebiztosítani, hogy kampányanyagai (a sugárzott politikai hirdetések, a fizetett hirdetések, a választási plakátok stb.) tartalmazzák a megrendelő és az anyag elkészítőjének vezetéknevét, keresztnevét, továbbá a település nevét, ahol az állandó lakhelye van, ha fizikai személyről van szó.

Jogi személynél annak nevét, címét és azonosítószámát kell feltüntetni – tette hozzá a belügyminisztérium. Ez vonatkozik a választási felmérések közlésére is.

A törvény arra is kitér, hogy az azonnal elfogyasztható ételeken, frissítőkön nem kell feltüntetni a fenti adatokat. Ha a párt maga készít szórólapokat, saját magát tünteti fel megrendelőként és kivitelezőként is.

Kivitelezőnek azt kell tekinteni, akivel a párt szerződést kötött a kampányanyag leszállításáról vagy egyéb szolgáltatásról – pontosította a minisztérium.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.