2023. május 6., 19:31

A teljes kormánynak buknia kell, Ódor Lajos lehet az új kormányfő

A Standard értesülései szerint Zuzana Čaputová teljesen új kormányt nevez ki, amelynek miniszterelnöke a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke, Ódor Lajos lehet.

Ódor Lajos
Fotó: TASR/Martin Baumann

A portál szerint Zuzana Čaputová államfő a jövő hét elején állítólag leváltja Eduard Heger kormányának minden miniszterét. Az új hivatalnokkormányban Jana Dubovcová volt ombudsman lenne az igazságügyi miniszter. Peter Švec a pénzügyminiszter, aki jelenleg államtitkárként dolgozik ebben a minisztériumban.

A Beruházási, Területfejlesztési és Informatizálási Minisztérium élén Lívia Vašákovának állna, aki jelenleg a helyreállítási tervért felelős.

Az információt a portál szerint két, magát megnevezni nem kívánó forrás is megerősítette. Horecký (oktatás), Karas (igazságügy) és Hirman (gazdaság) miniszterek számára ez valószínűleg politikai pályafutásuk végét jelenti. Legalábbis a következő választásig.

A miniszterek többsége azonban visszatér a parlamenti padsorba, a helyettük parlamentbe került pótképviselők viszont kikerülnek onnan.

Ez érintené például Gyimesi Györgyöt is, aki Jaroslav Naď helyett ülhetett be a parlamenti padsorokba vagy a Ján Budaj helyére bekerült Marek Šefčíket is.

Ódor Lajos leendő miniszterelnök ismert közgazdász, több könyv szerzője. Korábban a Költségvetési Felelősségi Tanács tagja volt, Iveta Radičová kormánya idején pedig Ivan Mikloš miniszterelnök és pénzügyminiszter tanácsadója. 2003-tól 2005-ig a pénzügyminisztérium vezető közgazdásza és a Pénzügypolitikai Intézet igazgatója volt. Komáromból származik.

Jana Dubovcová 2012 és 2017 között volt ombudsman. Ezt megelőzően az SDKÚ színeiben parlamenti képviselő volt. 2020-ban a PS/Spolu koalícióban indult a parlamenti választásokon. Ő volt az első emberjogi biztos, aki szivárványzászlót tűzött ki az irodája ablakába.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.