2022. november 4., 13:21

A Szövetség előrehozott választást akar, de a népszavazást pártkampánynak tekinti

A Szövetség régóta sürgeti az előrehozott parlamenti választást, úgy véli, az embereknek joguk van népszavazás útján kifejezni a véleményüket. 

Választás
Fotó: Rózsár Vince

A januárra tervezett referendumot azonban egyetlen párt hosszú ideje folyó kampánya részének tekinti.

Meggyőződésünk, hogy kompetens és stabil kormányra van szüksége Szlovákiának. Minél hamarabb, annál jobb az országnak és a lakosságnak is"

– fogalmazott közleményében Magdeme Klára, a Szövetség szóvivője. A párt a Smer-SD által kezdeményezett januári népszavazást a politikai párt által folytatott kampány részének tekinti, ezért nem kapcsolódott be aktívan a kezdeményezésbe.

Az előrehozott választásról szóló népszavazást 2023. január 21-én tartják. A lakosok kifejezhetik, azzal értenek-e egyet, hogy népszavazás útján, vagy hogy parlamenti határozattal rövidíthető-e le a választási időszak.

Ehhez alkotmánymódosítás szükséges. A népszavazást a Smer-SD kezdeményezte más ellenzéki pártokkal közösen. Két kérdést akartak feltenni. A kormány azonnali lemondásáról szóló kérdést a köztársasági elnök átadta megfontolásra az Alkotmánybíróságnak. A bíróság határozata értelmében a kérdés nincs összhangban az alkotmánnyal, ezért nem kerül rá a népszavazási ívre.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.